Българската банка за развитие е сключила анекси с 9 търговски

...
Българската банка за развитие е сключила анекси с 9 търговски
Коментари Харесай

ББР подписа анекси с 9 банки за облекчения в безлихвеното кредитиране на физически лица

Българската банка за развиване е сключила анекси с 9 търговски банки-партньори за промени в гаранционната си стратегия за разпределяне на безлихвени заеми на хора, лишени от опцията да поставят труд заради пандемията от COVID-19, оповестяват от банката.

Предоставянето на нови заеми по тази стратегия завърши в края на август 2021 година Промените целят облекчение на клиентите по към този момент отпуснатите заеми и бяха утвърдени с решение на Министерски съвет от 7 юли 2022 година Те включват опция за по-дълъг период за издължаване и разрешават гратисният интервал да се употребява на части.

Към момента анекси към гаранционните съглашения са подписани с Уникредит Булбанк, Юробанк, ОББ, KBC Банк (преди Райфайзен Банк), Общинска банка, Алианц Банк, Инвестбанк, ЦКБ и Търговска банка Д.

Предвижда се опция за договаряне с комерсиалните банки на по-дълъг период на издължаване на получените средства – до 7 години вместо досегашните 5.

Промяна има и при гратисния интервал. В сходство с постигнатите сред клиента и комерсиалната банка договорености той ще може да се употребява на части, посредством повече от едно изменение на договорите за заем, и да не е привързан с редовността на заемите. Досега рамковите условия на програмата позволяваха най-малко 6 и най-много 24 месеца гратисен интервал. Въпреки това по-малко от половината от дейните заеми плануват оптималния период.

Очакванията са, че с увеличението на оптималния период на заемите с още 2 години банките и техните клиенти ще бъдат по-спокойни при избирането на оптималния гратисен интервал, следван от по-дълъг период за издължаване и надлежно по-ниска вноска по заемите.

Улеснен е и редът за предявяване на гаранции по програмата. Промяната задължава банките да не афишират предварителна дължимост преди приключването на 90 дни просрочие.

Отпада и срокът, в който банките бяха задължени да подават в съда документи за издаването на заповед за осъществяване или да предявят иск за вземанията си по заемите. Това е в помощ на кредитополучатели, които макар краткотрайните си усложнения поставят старания да погасят отговорностите си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР