Българската банка за развитие е отговорила с писмо на искането

...
Българската банка за развитие е отговорила с писмо на искането
Коментари Харесай

Въпрос на учтивост било да се отговори на искането на "Инерком", обяви Стоян Мавродиев

Българската банка за развиване е дала отговор с писмо на настояването на " Инерком България " по договорката с ЧЕЗ, тъй като било въпрос на образование, вежливост и добра процедура да отговориш на питане. Така изясни позицията си по проблема изп. шеф на Българската банка за развиване Стоян Мавродиев в предаването " Беновска пита " по Канал 3.

В четвъртък в Народното събрание на взаимното съвещание на комисията по енергетика и тази по сигурност Мавродиев разгласи, че е дал отговор на запитването на компанията на Гинка Върбакова с писмо, което няма правни последици. Сега удостовери тезата си. Запитването е било за рефинансиране на провиснал на " ЧЕЗ Електроразпределение " АД заем от Европейска банка за възстановяване и развитие, който е допустимо да стане предварително дължим при промяна на собствеността.

На въпрос за какво не е уведомил държавното управление или най-малко принципала на държавната банка Министерството на стопанската система, Мавродиев попита риторично дали изпълнителните шефове на " Уникредит " или на " Банка ДСК " осведомят за всяко свое мениджърско решение притежателите на институциите в чужбина.

Оценката му е, че посредством банката Българска социалистическа партия се пробва да атакув аправителството и да му бъдат вменени избрани отговорности, които обаче не отговаряли на обстоятелствата. Обясни, че банката действа като естествена кредитна институция и за решенията носят отговорност той и управителният съвет.

В същото предаване министърът на стопанската система Емил Караниколов на собствен ред разгласи, че държавното управление няма да разреши някой да се заиграва със страховете на 3 млн. консуматори. Подчерта, че цените на тока за клиентите на БЕЗ няма да се вдигнат от възможен нов притежател. Обясни, че влизане на страната в ЧЕЗ не значи, че цените на тока ще спаднат.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов в същото предаване проучва, че с приватизацията преди години страната си е продала златната кокошка за жълти стотинки като стимулира това с облагите на компанията през последните години. Според него енергийният министър Теменужка Петкова е направила неточност като си е подала оставката, защото по закон няма никакви пълномощия при такава договорка. Обяви и желанията на " Обединени патриоти " да внесат ремонти в Закона за енергетиката, които по-рано разгласи сътрудника му Искрен Веселинов. Готвените текстове плануват при продажба на над 20% от активите на стратегически предприятия в енергетиката по нея да се произнася енергийният регулатор.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сделката за ЧЕЗ (71)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР