Българската банка за развитие (ББР) вече е 100% държавна собственост.

...
Българската банка за развитие (ББР) вече е 100% държавна собственост.
Коментари Харесай

Комисия започва проверка как са отпускани кредити над 1 млн. лв. от ББР

Българската банка за развиване (ББР) към този момент е 100% държавна благосъстоятелност. Това е станало допустимо откакто страната е получила като подаяние от комерсиалната банка и последните 8 акции, които не е имала. Обявиха и осемте най-големи кредитополучатели. Комисия стартира инспекция на отпущането на всички заеми над 1 млн. лв. в банката.

Комисия към Министерството на стопанската система ще ревизира дали процедурите по разпределяне на заеми от държавната банка са в сходство със закона и устава й, обясниха от икономическото министерство. На одит ще подлежат всички заеми над 1 млн. лева

Вчера министърът на стопанската система Кирил Петков разгласи в изявление за БТВ, че големи държавни средства са дадени на 8 компании, вместо на дребни компании. Днес от министерството разгласиха и лист на осемте сдружения с най-големи заеми към ББР. Те са степенувани в 3 групи - заеми над 140 млн,. над 115 млн. и над 60 млн. лева

Според някогашния министър на стопанската система Лъчезар Борисов, новият длъжностен министър най-вероятно е бил подведен.

Борисов прибавя, че ББР сполучливо е минала и стрес тестванията както и условията поради чакалнята на еврозоната и влизането на България в Европейския банков съюз. Той разяснява и възможната връзка сред държавната банка и Държавната консолидационна компания.

ББР като всяка една комерсиална банка с цялостен лиценз прави доста плътеб разбор на кредитоискателят без значение кой е, значимо е обезпечението риска и значимо да се извършват законите, което е направено, сподели Борисов.

Със своя позиция излязоха и от банката за развиване. Те оповестиха, че ще окажат цялостно подпомагане на проверяващите, а също тъй че активността им е под надзора на Българска народна банка. Отделно акцентират, че отпущането на заеми се прави със личен запас, който е добит вследствие на комерсиална активност.

Коментар на инспекцията направи и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която разгласи, че от дълго време е желала да бъде направена инспекция на държавната кредитна институция и предлага таван на отпусканите заеми от 1 млн. лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР