Българската банка за развитие (ББР) стартира Програма Подкрепа за розопреработване“

...
Българската банка за развитие (ББР) стартира Програма Подкрепа за розопреработване“
Коментари Харесай

ББР ще отпуска директни кредити на розопреработвателите у нас

Българската банка за развиване (ББР) започва Програма „ Подкрепа за розопреработване “ с преференциални условия за спасяването на обичайния за страната ни бизнес, съобщи министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер на брифинг с министъра на земеделието Иван Иванов и изпълнителните шефове на ББР Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев.

По думите на Лорер, поддръжката на затруднените микро-, дребни и междинни компании е част от обновената тактика на Групата на ББР. „ Тя утвърждава целите на банката за по-бързото възобновяване на МСП, ускорение на икономическия напредък и основаването на работни места след рецесията от COVID-19 “, уточни министърът на нововъведенията и растежа.

Банката ще даде финансиране за оборотни средства на микро-, дребни и междинни компании от бранша на розопреработването, изправени пред съществени усложнения и понижена ликвидност.

Обемът на програмата е 20 млн. лева Ще бъдат отпускани директни заеми до 1 млн. лева със период до 3 години, облекчена скица на финансиране и минимални условия за поръчителство, включително залог на розово масло.

Българското розово масло се слави като едно от най-търсените и скъпи на интернационалния пазар, само че в последните години браншът се сблъсква с проблеми, които водят до струпване на огромни ресурси от скъпия артикул. Сред аргументите са конкуренцията на производители от прилежащи страни, които изнасят на по-ниски цени, както и отслабналият интерес към високия клас козметика и парфюмерия поради пандемията от COVID-19. Секторът е усложнен и от проинфлационния напън – нарастване на цените на труд, електрическа енергия и торове.

След изследване на проблемите и потребностите на розопреработвателите в България ББР ще спомага за спасяването на обичайния за страната ни бизнес. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР