Българската банка за развитие (ББР) приключи процедурата по присъединяване към

...
Българската банка за развитие (ББР) приключи процедурата по присъединяване към
Коментари Харесай

ББР се присъедини към инвестиционния фонд от инициативата Три морета

Българската банка за развиване (ББР) завърши процедурата по присъединение към капиталовия фонд от самодейността „ Три морета “, с което към този момент е публично акционер клас „ А “ с парична вноска от 20 млн. евро. Присъединяването на ББР към фонда е в осъществяване на Решение на Министерския съвет от 2 септември 2020 година

От капиталовия фонд към геополитическата самодейност „ Три морета “ се чака да обезпечи част от нужното финансиране за усилване на вложенията и съдействието сред страните – членки в района на Черно, Адриатическо и Балтийско море. Държавите от този район съставляват 22% от популацията на Европейски Съюз, основават 10% от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз и имат растеж над междинния за Съюза. Въпреки това, вътрешната търговия сред тях към момента се счита за лимитирана и има нужда от възстановяване на инфраструктурата и основните вложения в района, което ще обезпечи и стопански изгоди в бъдеще.

Очакваният целеви размер на фонда е до 5 милиарда евро, като профилът на евентуалните вложители включва институции и банки за развиване от района, многостранни финансови институции (като Европейска инвестиционна банка, Европейска банка за възстановяване и развитие и др.) и други

До момента с акционери в този  фонд са показани Полша, Румъния, Естония, Латвия, Словения и Унгария, като ангажимент за присъединение е стихотворец и от Хърватска и Литва.

Подборът на планове ще бъде осъществяван на напълно пазарен принцип от Amber Fund Management Limited – извънреден капиталов консултант на Фонда. Той е част от групата Amber Infrastructure Group, водещ интернационален капиталов управител, профилиран в вложенията и ръководството на фондове, със седалище в Лондон и офиси в над 130 страни по света.

Набраните средства ще бъдат вложени в 3 целеви бранша: превоз, енергетика, цифрови и осведомителни технологии. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР