Българската банка за развитие (ББР) подпомага компаниите в сектор Преработваща

...
Българската банка за развитие (ББР) подпомага компаниите в сектор Преработваща
Коментари Харесай

Банката за развитие с нова кредитна програма за енергийна ефективност

Българската банка за развиване (ББР) подкрепя фирмите в бранш " Преработваща индустрия " у нас в прехода им към зелена и нисковъглеродна стопанска система посредством новата си стратегия " Енергийна успеваемост на МСП ". Тя цели да преодолее несигурността на енергийните пазари и последствията от пандемията от Covid-19, оповестиха от Министерството на нововъведенията и растежа.

Ведомството организира процедура за планове " Възстановяване на МСП посредством възстановяване на енергийната успеваемост ", чийто банкет завърши в края на месец май. До средата на септември 920 български компании ще преминат процедурата по договаряне на средствата, а директно след подписване на договорите компаниите ще могат да пристъпят към осъществяването на плановете си.

Междувременно ББР сътвори спомагателна опция за участвалите в процедурата микро, дребни и междинни предприятия. Те ще могат да се възползват от директни заеми в размер от 100 000 лева до 500 000 лева С тях ще може да вземем за пример да се покрие нужното по ОПИК 50% съфинансиране или да бъдат осъществени спомагателни действия за възстановяване на енергийната успеваемост. Финансовият инструмент ще е наличен и за фирмите, които не са били утвърдени за европейските средства.

Предимствата му са 100% финансиране на плана без Данък добавена стойност, опция за разпределяне на заем още преди подписването на контракт за безплатна финансова помощ, както и минимални условия за поръчителство. Компании, които към този момент са вложили средства за инвестиция, могат да аплайват за тяхното цялостно възобновяване, стига разноските да са осъществени след датата на подаване на плановото предложение по Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност ".

Програмата на ББР е на обща стойност 30 млн. лева Целта е да се форсира въвеждането на енергоспестяващи технологии в производството, което ще докара до понижаване на употребяваната електрическа енергия от външни снабдители.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР