Българската банка за развитие (ББР) обявя нов механизъм за подпомагане

...
Българската банка за развитие (ББР) обявя нов механизъм за подпомагане
Коментари Харесай

ББР ще отпуска преференциални кредити на бизнеса заради скъпия ток

Българската банка за развиване (ББР) разглася нов механизъм за подкрепяне на дребния бизнес под формата на заем за покриване на високите сметки за ток. Това стана ясно на брифигн, на който участваха двамата изпълнителни шефове Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев, както и вицепремиера Даниел Лорер.

Общата стойност на мярката е 20 млн. лева, като минималният размер на заемите е 20 хил лева , а оптималният до 200 хил лева . Това значи, че за помощта ще могат да аплайват както приблизително огромни заведения за хранене, офиси и магазини, по този начин и по-големи сдружения. Заемите ще бъдат без поръчителство , а лихвата ще варира сред 3,5% и 4% въз основата на кредитната история на претендентите.

Един от критериите за допустимост е сметката за ток да е най-малко 5% от оперативните разноски и компанията да не се занимава с търговия на електрическа енергия или криптовалути. Размерът на финансирането ще се дефинира на база на фактурите за употребявания ток сред януари-декември 2022 година, само че за най-вече 4 поредни месеца . Банката може да покрие до 75% от цената им , откакто се приспаднат обезщетенията, които страната изплаща.

Това значи, че при сметка за ток от 20 хиляди лева (без мрежови такси) отплата от страната би била към 7200 лева, а заемът ще може да покрие в допълнение към 9600 лева За да се отговори на минималните условия за заемите обаче ще би трябвало да се желае финансиране за най-малко три месеца, тъй че сумата да надвиши 20 хиляди лв.. За в този момент помощта от дръжаватр е планувано да се изплаща до края на март, само че упованията са това и цените на тока да спаднат от междинните все още 385 лева за мВтч до под 340 лв/мВтч.
Министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер и шефовете на ББР Цанко Арабаджиев Владимир Георгиев (в дясно) Фотограф: Надежда Чипева Реклама
Министър Лорер разгласи още, че се работи и по различен грантов механизъм, по който са планувани близо 140 млн. лева Става дума за процедурата за енергийно ефикасни технологии в дребните и междинни компании по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", която ще бъде финансирана по инструмента REACT-EU с транша за 2022 година

" Най-вероятно тази мярка ще започва до края на март откакто завърши публичното разискване по нея. Тя е изключително значима в подтекста на забележителното нарастване на цените на електрическата енергия и природния газ ", сподели още Лорер.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР