Българската банка за развитие (ББР) е одобрила кредити за над

...
Българската банка за развитие (ББР) е одобрила кредити за над
Коментари Харесай

ББР одобри кредити за над 268 млн. лв.

Българската банка за развиване (ББР) е одобрила заеми за над 268 млн. лева по двете държавни антикризисни стратегии, които ръководи. Със средствата са подкрепени 26 221 физически лица и е дадена опция за финансиране на над 1 200 компании, съобщиха от пресцентъра на ББР.

Стойността на доказаните за гарантиране заеми за дребни и междинни компании е малко над 158 млн. лева Най-сериозен е ползата от секторите търговия и туризъм, произвеждане и превоз. Сред подкрепените са още компании в областта на строителството, селското стопанство, услугите и рекламната активност. 

След внедряването на новите параметри, които Европейска комисия утвърди в края на ноември м.г., в работата на комерсиалните банки ББР към този момент подсигурява отпущането на заеми до 1 млн. лева за дребни и междинни предприятия и до 2 млн. лева за огромни компании, които търпят отрицателни последствия от пандемията. Кредитите се отпускат от 9 банки-партньори, при понижени условия за поръчителство, понижение в лихвения % и опция за гратисен интервал до 3 години. 

Банките-партньори могат да включват в програмата както нови, по този начин и съществуващи заеми. Условието е компаниите да изпитват усложнения през 2020 година и да не са изпадали в просрочие над 90 дни за последната година. 

Финансовите институции, които отпускат заемите, са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американска кредитна банка, Инвестбанк, Първа капиталова банка, Пощенска банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк и ОББ. 

Над 40 000 са физически лица кандидатствали за безлихвени заеми по данни на комерсиалните банки, като малко над 1240 се преглеждат сега. Общата стойност на утвърдените заеми е над 110 млн. лева, а междинният размер е 4 229 лева. 

След направени промени по програмата за безлихвено кредитиране на физически лица ББР към този момент подсигурява заеми до 6 900 лева, вместо до 4 500 лева, както бе планувано до момента. С признатите промени се дава опция за кредитиране и на жители, които са били в неплатен отпуск заради пандемията, а в сегашния интервал на наложени ограничаващи противоепидемични ограничения са безработни. 

Кандидати могат да бъдат чиновници, които са били в насилствен неплатен отпуск или самоосигуряващи се, чиято активност е била краткотрайно прекратена поради изключителната конюнктура. Максималният период на погасяване е 5 години, с най-малко 6 месеца и най-много 24 месеца гратисен интервал. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки. 

Партньори по програмата са 12 търговски банки, 10 от които не престават да одобряват заявки за безлихвени заеми. Това са Алианц Банк България, Банка ДСК, Инвестбанк, Първа капиталова банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк, Обединена българска банка, Юробанк България, Райфайзенбанк и Централна кооперативна банка. С тях ББР подписа гаранционни съглашения за малко под 160 млн. лв.. 

Сроковете за кандидатстване и по двете стратегии е продължен до юни 2021 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР