Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) изразява в отворено писмо

...
Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) изразява в отворено писмо
Коментари Харесай

БАИТ с позиция за промените в Закона за електронно управление

Българската асоциация по осведомителни технологии (БАИТ) показва в отворено писмо до медиите угриженост по отношение на предлаганите промени в Закона за електронно ръководство (ЗЕУ). Според БАИТ тези промени биха довели до съществени вреди за електронното ръководство и пазарната среда в бранша на високите технологии.

С измененията в ЗЕУ се дефинира със закон едно комерсиално сдружение - " Информационно обслужване " АД (ИО), като извънреден снабдител на IT услуги за част от обществената администрация. То не е държавно дружество и в неговата благосъстоятелност има частен капитал . Макар и дребен %, това е реалност. Изборът е в несъгласие на свободната конкуренция, написа в позицията на БАИТ.

ИО е комерсиално сдружение, работещо за облага . Не е обезпечен публичният интерес и защита на конкуренцията откакто не е избран механизъм за образуване на цени, при които ще дава услуги ИО и по какъв начин ще се избегне корист с монополното състояние по отношение на администрациите, които ще са задължени да употребяват само и единствено неговите услуги. Липсата на подобен механизъм и надзор върху използването му, основават причина ИО да употребява приходите от неограничените цени (злоупотребата с монополното положение) за нелоялна конкуренция по отношение на останалите ИТ компании, показват от БАИТ.

В плана н е са дефинирани критериите за установяване на кои обществени администрации ще са задължени да употребяват услугите на ИО. Списъкът не е стеснен като се изключи особено упоменатите в предговора ведомства, написа още в откритото писмо.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР