Българската армия отбелязва 74 години от първата битка на първата

...
Българската армия отбелязва 74 години от първата битка на първата
Коментари Харесай

Българската армия отбелязва 74 години от първата битка на първата Парашутна дружина

Българската войска отбелязва 74 години от първата борба на първата Парашутна тайфа. През 1943 година, в състав от 19 офицери, 60 подофицери и 348 боеца, е образувана Парашутната тайфа.

На 10 октомври 1944 година тя е включена в частите на Първа българска войска, а седмица по-късно, на 18 октомври, е първата й борба за преодоляване на височината Стражин и обезпечаване на път за нахлуване към Скопие и Куманово. Боят стартира в 7 часа сутринта и продължава до 15 часа следобяд, когато позицията е овладяна. В завладяването на върха живота си дават 54 български военни парашутисти, 69 са ранени.

От 1945 година до през днешния ден, 18 октомври е ден на поклонение пред свидните жертви на Парашутната тайфа, дадени по време на Втората международна война. На тази дата през 1944 година дружината, като част от Първа българска войска и антихитлеристската коалиция, получава първата си бойна заповед да завладяват връх Стражин, вратата към Страцин и по този начин да обезпечат плацдарм за настъплението към Скопие.

Тези исторически обстоятелства напомня в изявление за Българска телеграфна агенция бригаден военачалник Явор Матеев, пълководец на 68-ма бригада "Специални сили ", правоприемник на Парашутната тайфа. Генерал Матеев отбелязва, че задачата е виновна, тежка и съвсем неизпълнима - хълмът е извънредно укрепен, а дружината е подготвяна за други характерни дейности. Командващият Първа българска войска ген. Владимир Стойчев слага тази задача на парашутистите, тъй като е считал, по думите на ген. Матеев, че единствено те могат да я изпълнят. За страдание, обаче, още в първите 10 минути на първата офанзива дружината дава ужасно доста жертви, само че съумяват да овладеят мощно укрепения от немците било.

Историческите разбори са безапелационни, че дружината не е била готова за сходни дейности, не е била извършена предварителната артилерийска подготовка, не е била обезпечена и помощ от въздуха. Въпреки това съумяват и с това демонстрират, че без значение, че са готвени в Германия, без никакви сантименти, извършват прецизно заповедите като български военнослужещи в отбрана на Родината.

Във военната история ще остане това, което е направил ефрейтор Никола Паскалев, лекокартечар от Първа парашутна тайфа, който тежко ранен, съумява да доближи до хитлеристкия бункер на върха и да се самовзриви в него. След кървавия пердах оживелите намират част от хастара на куртката му със следния надпис: "Ако печеля - печели цялостен народ, в случай че почина, изгубвам единствено мене си и моята картечница Ганка! "

След борбата персонално ген. Стойчев посещава Парашутната тайфа, където е посрещнат от командира й кап. Любомир Ноев със сълзи на очи и с думите "загинаха ми момчетата ". Със заповед на ген. Стойчев телата на всички починали парашутисти, както и другите, изгубили живота си до края на войната, са пренесени и заровени в Централните софийски гробища и са единствени от Българската войска, заровени в Родината. Според ген. Матеев това е жест на самопризнание към войните от Парашутната тайфа.

В процентно съответствие тя е с най-вече жертви - 59 убити и 150 ранени от общо 429 души. Каквото и да спори историята, безспорен е фактът, че те са посочили, че са български войни и са воювали за България. Остава и въпросът за какво подготвените за десантни дейности в тила на врага воини са хвърлени като редови щурмоваци против картечния огън на немците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР