Българската армия има готовност да окаже подкрепа за решаване на

...
Българската армия има готовност да окаже подкрепа за решаване на
Коментари Харесай

Каракачанов: Не съм нито русофил, нито американофил. Интересува ме Българската армия

Българската войска има подготвеност да окаже поддръжка за решение на казуса с африканската чума по свинете, в случай че такава бъде поискана. За това има и издадена заповед. Това показа пред публицисти във Велико Търново вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов.

Каракачанов посочи, че може Военна полиция да подкрепя сътрудниците си от районните ръководства при надзор на пунктовете, през които минават животните. По думите му досега помощ от армията не е търсена.

Министър Каракачанов разяснява и назначението на нов ректор за Националния боен университет „ Васил Левски “. Вече е импортирано предложение до президента и в този момент се чака издаването на Указ от него.

,,Предлагаме полк. Иван Миланов, до в този момент пълководец на 110-и полк – Пловдив. Идеята ми е да се промени досегашната процедура. Без някой да се визира ще кажа, че нормално във боен университет изпращаха някой, който е в края на кариерата си, или хора, от които желаеха да се отърват. И тези, които идваха, бяха нестимулирани. Изпращаме офицер, който е в средата на кариерата си, да пристигна тук и да покаже, че може да възпитават младите български офицери и това да е или трамплин, или неуспех за кариерата му. Това ми е амбицията'', изясни министърът и добави, че се чака указът да бъде публикуван до края на юли.

Налагането на несъгласие върху договорката за пазаруването на новите самолети F-16 беше ненужно, изясни вицепремиерът по отношение на наложеното президентско несъгласие, което през днешния ден Народното събрание отхвърли.

Според Каракачанов претекстът, че спор по тематиката не е воден в обществото е погрешен.

,,Напротив, за това се приказва от най-малко две години. Както видяхте и през днешния ден при разискването на президентското несъгласие нямаше никакви нови причини – нито от страна на опозицията, която е съпротива и би трябвало да е срещу, нито от страна на ръководещите, които към този момент споделиха каквото имаха. Но както и да е, това е конституционно право на президента и аз го уважавам'', разяснява още министърът.

Той добави, че в случай че няма несъгласие върху актуализацията на бюджета, парите за летателните машини ще се преведат до края на юли. След това и договорът за направата и доставката им влиза в действие.

,,Аз не съм русофил или американофил, мен ме интересува Българската войска да е добре въоръжена и то с ново и съвременно оръжие. Като страна-членка на Европейски Съюз, при съществуващите наказания, да кажеш на хората, че ще купиш съветски самолети, значи да ги лъжеш, че в миналото въобще ще купиш самолети. Миг-29 не е неприятен аероплан, аз поставям старания да възстановим летателната дарба на най-малко 10 такива, с които разполагаме до края на моя мандат. Сега летят единствено 4 от 15, само че F-16 беше най-хубавият вид за момента'', сподели още министърът и посочи, че новите апарати ще са напълно оборудвани и след три години ще са към този момент в употреба.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР