Българската аграрна камара (БАК) настоява за спешна среща с министър-председателя

...
Българската аграрна камара (БАК) настоява за спешна среща с министър-председателя
Коментари Харесай

Фермери искат среща с премиера Николай Денков

Българската земеделска камара (БАК) упорства за незабавна среща с министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на финансите Асен Василев и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев на 28 декември 2023 година, с цел да бъде разисквана неналичието на държавна политика за поддръжка на земеделското произвеждане, оказва се от известие на камарата, изпратено до медиите.

В него се акцентира, че българските аграрни производители са обезпокоени и показват отчаяние от неналичието на политическа воля и увереност да бъдат обезпечени 442 млн. лв. държавна помощ по Временната рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии и преход в поддръжка на стопанската система след експанзията на Русия против Украйна в бюджета за 2024 година, гласуван на второ четене в пленарна зала на 49-ото Народно заседание през вчерашния ден.

БАК упорства за среща, с цел да се откри решение на този финансов въпрос, който е от извънредно значение, защото актуалната рецесия, подбудена от войната в Украйна, продължава да основава опасности и да бъде източник на неустановеност за българското земеделско произвеждане в идващите месеци.

Камарата предлага по време на срещата да бъдат разисквани принадлежности за обезпечаване на средствата и тяхното погашение към земеделските стопани през април 2024 година във връзка с производството, реализацията на селскостопанската продукция и усилване на ролята на аграрната камара и на потенциала на държавната администрация.

БАК упорства да бъдат разисквани и промени в Закона за собствеността и използването на земеделските земи, Закона за арендата, Закона за пенсионното обезпечаване, касаещи категорията труд в отглеждането на животни, както и приемане на Закон за усилване позицията на българските аграрни производители във веригата на доставки на храни при реализация на българското произвеждане в страната, както и при интернационалната търговия с българска земеделска продукция и други.

При несъблюдение на поставените претенции за политики за поддръжка на агросектора с действителни дейности, БАК е в подготвеност за провеждането на дейни безсрочни протестни дейности, считано от началото на 2024 година

Българска телеграфна агенция напомня, че по време на парламентарното съвещание през вчерашния ден в отговор на предложение, направено от " Българска социалистическа партия за България ", за национални ограничения за поддръжка на земеделските производители по отношение на войната в Украйна министър Асен Василев сподели, че парите за земеделците са с 500 млн. лв. повече от тези, които са получили през 2023 година Предложението на " Българска социалистическа партия за България " планува 422 млн. лв. за политиката за обезпечаване на поддръжка на земеделските стопани по национални ограничения и за компенсиране на нарасналите цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна отбрана, горива и торове. То бе отхвърлено в пленарна зала с 58 гласа " за ", 63 - " срещу " и 62 - " въздържал се ".

Министър Василев уточни, че и от ГЕРБ, и от Движение за права и свободи също са желали да има национални дотации. Той означи, че 2021 година общите дотации, български и европейски, за земеделието са 2,440 милиарда лева През 2022 година бяха вдигнати на 3,086 милиарда лева, а през 2023 година - на 3,603 милиарда лева За следващата година е планувано нарастване на общите дотации - национални и европейски, до 4,108 милиарда лева, т.е. 505 млн. лева повече, съобщи Василев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР