Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) умъртви над 100

...
Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) умъртви над 100
Коментари Харесай

Скандал с умъртвени над 100 птици в зоопарка в София

Българската организацията по сигурност на храните (БАБХ) умъртви над 100 птици, които бяха настанени в столичния зоопарк.

Пернатите, измежду които е имало и предпазен тип, са били иззети преди няколко дни на Дунав мост при Видин. Животните са избити, макар че не е имало данни, че са заболели, заяви bTV.

124 са били птиците признати в столичния зоопарк със заповед на районната екоинспекция в Монтана, след молба за подпомагане от страна на регионалната дирекция по сигурност на храните във Видин. Те са сложени под карантина, два дни по-късно в зоопарка получават заповед за евтаназирането им. Вчера сутринта екип от организацията по храните натоварва птиците в микробус и без да подпише протокол ги откарва в незнайна посока.

„ Защо, в случай че имаше терзание за здравословния статус на тези птици то те не бяха евтаназирани още на границата на република България, за какво откакто те са настанени на място, на което има над 2 хиляди животни и са сложени под карантина, на тях не бяха направени проучвания за установяване на здравословния им статус?”, попита Добромир Бориславов - шеф на Столичния зоопарк. "

"Опасения за птичи грип " - по този начин от организацията по храните изясняват дейностите си. Зоопаркът нямал право да приема каквито и да животни без документи и по тази причина птиците са конфискувани и неотложно унищожени, което опонира на протокола, с който са постъпили в зоопарка, „ по тази причина птиците са конфискувани и неотложно унищожени. "

Явор Гечев от фондация "Четири лапи " обаче беше безапелационен, че пълномощията на организацията са незаконно превишени.

„ Това е единственият коментар, който може да бъде изработен във връзка с дейностите им. Нарушени са няколко нормативни акта от българското законодателство”, сподели той.

Междувременно административният съд е отменил осъществяването на заповедта за евтаназиране на животните, която от организацията са дали на зоологическата градина.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР