Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) със спорни аргументи

...
Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) със спорни аргументи
Коментари Харесай

Антикорупционният фонд: БАБХ изсипа още милиони към мобилните пещи за животински трупове

Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) със противоречиви причини е изсипала още милиони левове на така наречен “мобилни пещи” - инсинератори за неутрализиране на скотски трупове в страната. Общият размер, които са усвоили двете компании за интервала март 2018 година – декември 2020 година, възлиза на 49 млн. лв. , заяви Антикорупционният фонд. На щекотливия въпрос дали Министерство на земеделието ще направи инспекция по изнесените нови данни за наливания на средства, бе отвърнато, че се разчита на течаща ревизия.

“Тази активност на БАБХ с тези компании се ревизира от Агенцията за държавна финансова ревизия, ще изчакаме резултатите и ще вземем мерки” , сподели пред Mediapool доктор Янко Иванов, зам.-министър на земеделието и храните.

Анекс след анекс

С четири анекса от 15 декември м.г., които обаче са оповестени на 14 януари 2021 година, БАБХ е удължила периодите на всички настоящи контракти за неутрализиране на скотски боклуци, подписани през 2018 година Те се извършват от компаниите “Син кръст 2016” ООД (с ново име от 12 Октомври 2020 година „ ИДДД Логистик “ ЕООД) и " Еко БГ – СЖП “ ЕООД. Наред с удължаването на периода на контракта, БАБХ налива и нови 2.8 млн. лева на изпълнителя " ЕКО БГ – СЖП " . По този метод единствено за 2020 година въпросната компания получава от БАБХ общо 30.16 млн. лева над плануваните по контракт. Общият размер на получените от двете компании суми за интервала март 2018 година – декември 2020 година възлиза на 49 млн. лева , прецизира Антикорупционният фонд. Тези суми са получени посредством анекси, подписани в очевидно несъгласие с разпоредбите за възлагане на публични поръчки, прибавят от там.

Още през октомври 2017 година, Агенцията по храните без конкурс вкара в обезвреждането на животинските трупове и питателните боклуци мобилните инсинератори. Тогава ставаше дума за три съоръжения на една компания, “Син кръст 2016”, чиято активност се свързва с компании на Румен Гайтански – Вълка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР