Българската агенция по безопасността на храните и Изпълнителната агенция по

...
Българската агенция по безопасността на храните и Изпълнителната агенция по
Коментари Харесай

Ограничават популацията на дива свиня заради африканска чума


Българската организация по сигурността на храните и Изпълнителната организация по горите и Съюза на ловците и рибарите в България вкарват ограничения за понижаване на популацията от диви свине, което би лимитирало заплахата от възможното разпространяване на заболяването „ африканска чума “ по свинете в страната. На този стадий България не е наранена от мощно заразната болест, само че са нужни превантивни ограничения, каквито се ползват и в останалите европейски страни.

„ В Германия упоритостите са до края на годината популацията от глигани да бъде понижена със 70 %, като за задачата страната отпуска и финансиране за отстреляно животно “, уточни доктор Дамян Илиев, изпълнителен шеф на БАБХ.

В България е решено държавните такси за отстрел да бъдат понижени от 30 лева на 1 лев за животно. С 50% се намалява и цената при проведен ловджийски туризъм за отстреляни млади животни на възраст сред 1 и 2 години.

Оперативен щаб към Министерство на земеделието, храните и горите ще се събира от време на време, с цел да разисква и предлага ограничения за предварителна защита по отношение на заплахата от вероятно нахлуване на африканската чума по свинете на територията на страната.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР