Българската агенция по безопасност на храните обяви огнище на инфлуенца

...
Българската агенция по безопасност на храните обяви огнище на инфлуенца
Коментари Харесай

БАБХ обяви огнище на птичи грип в добричко село

Българската организация по сигурност на храните разгласи огнище на инфлуенца А (грип) по птиците в село Дончево, община Добрич.

В животновъдният обект се оглеждат към 180 000 кокошки. Предстои умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обектите и неутрализиране на труповете под формален контрол и по метод, недопускащ разпространяване на заболяването.

Около засегнатия животновъден обект са избрани: 3-километрова защитна зона, в която попадат селата от община Добрич - Дончево, Опанец и Богдан, както и 10-километрова следена зона, в която попадат Добрич, Драганово, Ново Ботево, Долина, Ведрина, Одринци, Бранище, Стефаново, Плачидол, Малка Смолница и Златия.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обектите.

БАБХ припомня, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве при съблюдаване на хигиеничните правила за обработка на храни в семейството.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР