Българската агенция по безопасност на храните обяви, че само в

...
Българската агенция по безопасност на храните обяви, че само в
Коментари Харесай

Само 3% от сиренето е фалшиво, обяви БАБХ

Българската организация по сигурност на храните разгласи, че единствено в 3% от изследваните млечни артикул има нарушавания и вложение на нетипични съставки като палмово масло. 

През 2017 година са взети общо 169 проби от следните храни: 98 бр. от сирене; 46 бр. от кашкавал; 17 бр. от масло и 8 бр. от кисело мляко. При лабораторното изпитване на пробите е открито, че в 5 от тях е имало съществуване на немлечни мазнини (в 3 проби сирене и в 2 проби кашкавал), което е 2.96 % открити несъответствия, заяви БАБХ. 

От организацията изясняват, че към този момент втора година по самодейност на БАБХ комисия, която включва представители на организацията, Асоциацията на млекопреработвателите, Националната асоциация на млекопреработвателите и Комисията за отбрана на потребителите, вършат неочаквани инспекции в комерсиалната мрежа. Комисията взима на случаен принцип проби от сирене, масло, кисело, прясно мляко и други млечни артикули, които се изследват. Целта е да се откри дали се съблюдават условията на Наредбата за характерните условия към млечните артикули и дали в тях не са вложени немлечни мазнини.

Всяка седмица на ротационен принцип представител на една от организациите дефинира разнообразни търговски обекти, откъдето всеки член на комисията взима по два типа млечни артикули от разнообразни производители за лабораторно изпитване. 

За установените несъответствия са известени ОДБХ на територията, на които са създадени храните и са подхванати ограничения за евакуиране от пазара на тези храни и преетикетирането им като имитиращи артикули, съдържащи в състава си мляко.

На нарушителите са формирани и връчени актове за определяне на административно нарушаване.

Проверките не престават и през 2018 година, като на продуктите се прави и физико-химичен разбор за наличие на мазнини, вода и други индикатори, показват от организацията. / segabg.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР