Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) задържа при граничен

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) задържа при граничен
Коментари Харесай

БАБХ задържа близо 305 тона храни от трети страни, най-много са мандарините

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) задържа при граничен надзор 304 707 кг храни от скотски и неживотински генезис, импорт от трети страни. Това оповестиха от пресцентъра на БАБХ. Количествата са арестувани в обсега на формалния надзор на Агенцията на граничните пунктове през месец ноември.

Най-големи са възбранените количества мандарини - 109 680 кг от храните с неживотински генезис, а при тези от скотски - на пчелния мед - 26 736 кг.

Спрени са също колета с портокали - 95 462 кг, 47 858 кг нар, 30 600 кг лимони и 19 825 кг грозде. Задържани са също 57 041 сладостен пипер. Всички плодове и зеленчуци са отхвърлени поради установено наднормено наличие на пестициди.

Недопуснати на граничния надзор са 11 100 кг лешници, за които е открито замърсяване с микотоксини.



145 кг прополис и 1 722 кг съставни артикули (храни, предопределени за консумация от индивида, които съдържат артикули от скотски и артикули от растителен генезис, като преработката на първичния артикул е неразделна част от производството на крайния продукт; например инстантни супи) също са отхвърлени на границата поради незадоволителна документална и идентификационна инспекция.

Всички храни, при които са открити несъответствия от инспекторите на дирекция „ Граничен надзор “, не са позволени на територията на Република България и Европейски Съюз. Спазени са европейските регламенти и законодателството на България, а продукцията е била ориентирана за заличаване или е била върната в страната на генезис.

Заловените артикули, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо обявяване на храни и фуражи (RASFF), са били сигнализирани неотложно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР