Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи незаконно придвижване

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи незаконно придвижване
Коментари Харесай

БАБХ установи незаконно придвижване на домашни любимци от България към ЕС

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) откри нелегално напредване на домашни любимци от България към Европейски Съюз. Това оповестиха от пресцентъра на БАБХ. На 26 януари е осъществена инспекция на четири транспортни средства, натоварени с домашни любимци с генезис от България и предопределени за осиновяване в страни членки на Европейски Съюз. Този надзор е сбъднат на разнообразни гранични пунктове на страната от органите на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ).

При на инспекцията две от транспортните средства не са позволени да продължат своето пътешестване до крайното си предназначение заради открити нарушавания на Закона за ветеринарномедицинската активност. Едното транспортно средство е било натоварено с 34 домашни любимци (кучета), като единствено 19 от тях са минали прелиминарен ветеринарномедицински обзор с гаранция за здравно положение на животните и публикуван ветеринарно-санитарен документ. Останалите 15 кучета не са съпроводени с ветеринарно-санитарен документ и липсва гаранция за здравното положение на животните.

При инспекция в обекта, от който произлизат кучетата, няма показани документи за благосъстоятелност на животните. Второто транспортно средство е било натоварено с 30 домашни любимци (кучета и котки), отглеждани и идващи от частни домове на български жители и от приюти в разнообразни обитаеми места на страната (София град, София област, Несебър, Варна, Хасково) и пътуващи до Германия.

В рамките на инспекцията е открито, че животните нямат или е направена, само че не в период регистрация в националната база данни Вет ИС на БАБХ, както и че 99 % от животните не са благосъстоятелност на лицата (германски жители „ осиновители “), според декларациите, съпътстващи животните, а са към момента благосъстоятелност на приюти или частни лица (български граждани) с адрес в България.

Данните по паспортите и декларациите не кореспондират с данните в националната база данни Вет ИС на БАБХ, която отразява и подсигурява произхода и здравния статус на животните.

Движение на домашни любимци (кучета и котки) за осиновяване в границите на Европейски Съюз се извърша при съблюдаване на строги правила, гарантиращи опазването на здравето и хуманното отношение към животните според националното и европейското законодателство (необходими документи се издават според Регламент (ЕС) № 576/2013 и Директива 92/65/ЕИО).

Органите на БАБХ дружно с способените управляващи на другите страни членки на Европейски Съюз работят в непрекъсната връзка и тясно съдействие с оглед прекъсване на всяко нелегално придвижване и търговия с животни, санкциониране на съответните извършители и съблюдаване разпоредбите за опазването на здравето и хуманното отношение към животните. Компетентните управляващи на страните членки на Европейски Съюз са навреме известени за двата разказани нагоре случаи.

При информация за бъдещи сходни случаи БАБХ моли жителите да подават сигнали и да подкрепят съответните компетенти управляващи за прекъсване на нелегално придвижване или търговия с животни, за запазване здравето на животните и за хуманното отношение към тях. Подробна информация за стопаните на домашните любимци, изискванията за пътуване/движение на домашни любимци от територията от България до други страни на Европейски Съюз или отвън може да се открие на интернет страницата на БАБХ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР