Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ щe продължи с

...
Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ щe продължи с
Коментари Харесай

БАБХ продължава надзора в Ямбол, Бургас и Хасково заради чумата по свинете

Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ щe продължи с по-строгия контрол в областите Ямбол, Бургас и Хасково по отношение на чумата по дребните преживни животни, където в границите на изпълнявания надзор и ликвидирането на болестта са установени 103 животновъдни обекта със сероположителни дребни преживни животни в 59 обитаеми места. Това оповестиха от БАБХ.

Пробите са взети от животните, отглеждани в 20-километровите надзорни зони към установените през юни и юли тази година огнища на чума по дребните преживни животни. В резултат на доказаните проби на 8 октомври 2018 година Европейската комисия /ЕК/ одобри решение за нови наказания и разшири зоната под рестрикции. Вместо седем погранични общини, глобите обгръщат Бургаска, Ямболска и Хасковска област, които включват 29 общини.

Европейска комисия одобри решение да бъде увеличена територията с наложените рестрикции, откакто в продължение на два месеца стопаните на фермата в Болярово попречиха ветеринарните управляващи да унищожават огнището на чума в обекта, който беше разгласен за вторично огнище на болестта на база на позитивен резултат при проучване в Националната референтна лаборатория и данни за епизоотологична му съгласуваност с други огнища, ситуирани в инфектирана зона. Към сегашния миг фермата е със статут на обект, в който изрично и без подозрение е доказано огнище на заболяването.

Мерките за очистване на болестта са наложени със заповед на изпълнителния шеф на БАБХ от 18 юли 2018 година При направения по същото време контрол не бяха установени други огнища на болестта, което дава съображение обекта в Болярово да се счита за причина за увеличение размера на инфектираната зона, се показва в известието.

БАБХ авансово сигнализира за вероятно увеличение на територията с наложените рестрикции от Европейската комисия. След съвещания и по утвърдена от Европейска комисия скица, до края на ноември 2018 година ще има засилен серологичен контрол в областите Ямбол, Бургас и Хасково.

В рамките на този контрол ветеринарните лекари ще посетят и ще вземат кръвни проби от животни в 249 обитаеми места от трите области.

Резултатите от пробите ще дадат по-ясна картина за здравния статус на популацията на дребните преживни животни и ще подкрепят предприемането на защитни ограничения за попречване на разпространяването на чумата и ликвидирането на болестта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР