Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ревизира по-строгия надзор

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ревизира по-строгия надзор
Коментари Харесай

БАБХ облекчава рестрикциите за движение на дребни преживни животни и продукти в областите Ямбол, Бургас и Хасково

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) ревизира по-строгия контрол в областите Ямбол, Бургас и Хасково във връзка със болестта Чума по дребните преживни животни, откакто в края на декември 2018 година изтече срокът за използване на разширените ограничения за надзор на заболяването. Те бяха наложени на страната ни с решение на Европейската комисия (ЕК).

След извършени многократни срещи и полемики сред БАБХ и Европейска комисия, и след резултатите от осъществявания контрол до момента, беше решено, че рестриктивните ограничения могат да бъдат облекчени като отпаднат рестриктивните мерки за придвижване на дребни преживни животни и артикули в границите на зоната в трите области.

Мерките за омекотен режим се вкарват със Заповед на изпълнителния шеф на БАБХ от 9 януари 2019 година

Дребните преживни животни с генезис от обитаемоте места на общините Болярово, Елхово, село Поляна от община Стралджа – област Ямбол и обитаемоте места от общините Средец, Созопол, Приморско, Малко Търново и Царево – област Бургас, ще могат да бъдат придвижвани в границите на цяла България след клиничен обзор, осъществен 3 дни преди придвижването и с издадено ветеринарномедицинско удостоверение за придвижване от формален ветеринарен доктор.

Същата мярка се ползва и при придвижване на дребните преживни животни от останалите общини от областите Ямбол, Бургас и Хасково, в границите на цяла България, като се изключи тези, предопределени за неотложно кръвопролитие. Няма ограничаване за придвижване на дребните преживни животни за неотложно кръвопролитие в границите на цяла България.

Серологично лабораторно проучване на проби с негативен резултат, клиничен обзор, в границите на 3 дни преди придвижването и ветеринарномедицинско удостоверение за придвижване, издадено от формален ветеринарен доктор, ще се изисква за всяко придвижването на дребните преживни животни от областите Ямбол, Бургас и Хасково, които са ориентирани за дестинации отвън територията на България.

Продукти от дребните преживни животни от областите Ямбол, Бургас и Хасково ще се осъществят свободно на територията на страната и Европейски Съюз, без ограничавания и специфична маркировка.

Припомняме, че след констатиране на огнищата с чума по дребните преживни животни през юни и юли 2018 година, рестрикциите се отнасяха само до южните общини на областите Бургас и Ямбол. Въвеждането на по-строг контрол бе вследствие на решение на Европейската комисия от октомври 2018 година С него се разшири територията с наложените рестрикции в три области – Бургас, Ямбол и Хасково, откакто в продължение на два месеца стопаните на плантация в Болярово попречиха ветеринарните управляващи да унищожават огнището на чума в обекта и откакто бяха установени серологично позитивни дребни преживни животни в обитаемоте места от 20-километровите надзорни зони към установените огнища на чума.

БАБХ разчита на цялостното подпомагане от страна на притежателите на животновъдните обекти за дребни преживни животни за спазването на настоящите ограничения за надзор на заболяването. Овладяването на обстановката и ликвидирането на болестта е в полза на отглеждането на животни в България, както от позиция на опазването на здравето на популацията, по този начин и за опазване на доверието на комерсиалните ни сътрудници на интернационалния пазар.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР