Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) продължава с масовите

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) продължава с масовите
Коментари Харесай

Занижена хигиена, храна с изтекъл срок - нарушения, които БАБХ установи по морето

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) продължава с всеобщите инспекции kd хотели, заведения за хранене и магазини по морските ни курорти. За какво главно наблюдават инспекторите и какви нарушавания са разкрили досега?

Активно се ревизират всички обекти в морските курорти. Основно се следи за съблюдаване на условията по отношение на сигурността на храните, тъй че да се подсигурява, че жителите ще употребяват безвредни за тях храни. От 1 юни тази година са направени близо 950 инспекции. Констатирани са нарушавания, за които са издадени 94 наставления и 7 акта за определяне на административни нарушавания. Това съобщи доктор Кремена Стоева от Дирекция " Контрол на храните " към БАБХ в ефира на " България заран ".

По думите ѝ най-честите нарушавания са свързани с изискванията, при които се съхраняват храните.

" В някои от обектите откриваме занижаване на хигиената или нарушение на условията за оборудването, с което се оферират въпросните храни. На места сътрудниците са разкрили и артикули с изминал период на валидност ", разясни тя. Д-р Стоева регистрира, че от санитарното ведомство са открили и несъответствия при етикетирането.

В рамките на инспекциите е прекъсната активността на няколко обекта, които са работили без нужната регистрация.

" Само три обекта са спрени от активност, до момента в който се приведат в сходство с условията на законодателството ", установи тя.

Санкциите, на които подлежат нарушителите на Закона за храните, варират от 1000 до 4000 лв..

" В цялата страна се следи наклонност за понижаване на нарушаванията. По морето се резервира равнището на разкриване на несъответствия. Все отново през годините операторите се дисциплинират ", безапелационна бе доктор Стоева за Bulgaria ON AIR. Тя акцентира, че нарушаванията в комерсиалните обекти по морето са идентични с тези в местата за настаняване и заведенията.

Експертът от БАБХ заключи, че сладоледът е безвреден, защото " се управлява в обектите, от които излиза, минава и през микробиологичен надзор ".

Към момента е планувано инспекциите да продължат до 15 септември, само че в случай че сезонът бъде продължен, инспекциите ще се организират през целия деен летен сезон.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР