Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на
Коментари Харесай

Установиха ново огнище на птичи грип край Пловдив, избиват 177 хил. птици

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) удостовери огнище на Инфлуенца А (грип)по птицитев област Пловдив. Вирусът е открит във плантация за развъждане на кокошки носачки, находяща се в землището на гр. Асеновград, общ. Асеновград, в която се отглеждат към 177 хиляди птици. От 2019 година насам това е третото огнище, обявявано в животновъден обект на този притежател.

Издадена е заповед на изпълнителния шеф на БАБХ за оповестяване и ограничения за надзор на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обекта и неутрализиране на труповете под формален контрол и по метод, недопускащ разпространяване на заболяването.

Около засегнатия животновъден обект е избрана 3-километрова защитна зона, в която попадат гр. Асеновград и с. Боянци от общ. Асеновград и с. Моминско от общ. Садово. В 10-километровата следена зона попадат:селатаКрумово и Ягодово от общ. Родопи; гр. Садово, с. Болярци, с. Катуница, с. Караджово и с. Кочево от общ. Садово; гр. Куклен и с. Руен от общ. Куклен и селата Избеглии, Козаново, Стоево, Златовръх, Мулдава иЛясково от общ. Асеновград.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обектите.

БАБХ припомня, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве при съблюдаване на хигиеничните правила за обработка на храни в семейството.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР