Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на
Коментари Харесай

Извънредно! Птичи грип удари две ферми в Криво поле

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) удостовери огнище на Инфлуенца А по птиците, открит в два животновъдни обекта за развъждане на кокошки в землището на хасковското с. Криво поле

Издадена е заповед на изпълнителния шеф на БАБХ за оповестяване и ограничения за надзор на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обектите и неутрализиране на труповете под формален контрол и по метод, недопускащ разпространяване на заболяването.

Около засегнатия животновъден обект е избрана 3-километрова защитна зона, в която попадат селата Хасково Криво поле, Корен и Момино от община Хасково. Създадена е и 10-километрова следена зона. Тя обгръща хасковските села Елена, Книжовник, Малево, Манастир, Динево, Родопи, Стамболийски, Стойково и Подкрепа. От община Харманли в нея попадат селата Славяново и Болярски извор, а от община Стамболово селата Малък извор, Голям извор, Долно Ботево, Кралево, Гледка, Стамболово, Царева поляна и Жълти бряг.

„ Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обектите “, оповестиха от БАБХ.

" Птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве при съблюдаване на хигиеничните правила за обработка на храни в семейството ", подсетиха от Агенцията.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР