Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на
Коментари Харесай

Пловдивски села попаднаха в 3-километрова предпазна зона заради огнище на Инфлуенца по птиците

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) удостовери огнище на Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците в област Стара Загора. Вирусът е открит в промишлен обект за патици за гушене в село Малък дол, община Братя Даскалови, област Стара Загора.

Издадена е заповед на изпълнителния шеф на БАБХ за оповестяване и ограничения за надзор на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обектите и неутрализиране на труповете под формален контрол и по метод, недопускащ разпространение на заболяването. В животновъдния обект се отглеждат към 7000 патици от разнообразни възрастови категории.

Около засегнатия животновъден обект са избрани: 3-километрова защитна зона, в която попадат обитаемоте места от община Братя Даскалови – селата Малък дол, Голям дол, Марково, Верен и Братя Даскалови; и 10-км зона - от област Стара Загора: общ. Братя Даскалови – селата Долно ново село, Малко Дряново,  Найденово, Съединение и  Партизанин, община Чирпан – селата Изворово и Средно градище; от област Пловдив: община Брезово – селата Тюркмен, Чоба и Чехларе.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижвания на патици и странични скотски артикули добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой.

БАБХ припомня, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве при съблюдаване на хигиеничните правила за обработка на храни в семейството.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР