Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) получи сигнал за

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) получи сигнал за
Коментари Харесай

БАБХ потвърди второ огнище на Африканска чума при домашните свине

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) получи сигнал за нараснала заболеваемост в животновъден обект в село Жернов, област Плевен на 2 юли 2019 година В персоналното стопанство се отглеждат 14 прасета, от които 2 са умрели. След постъпило съобщение за случая в ОДБХ-Плевен, неотложно е образуван екип за инспекция на място.

Взетите проби от умрелите свине са доказани като позитивни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Труповете на животните са загробени наоколо до стопанството, а на мястото е осъществена стерилизация.

БАБХ неотложно предприе ограничения за надзор и очистване на болестта според разпоредбите на европейското и националното законодателство, и Плана за незабавни дейности при надзор на АЧС. Принудителното ликвидиране по човечен метод и обезвреждането на всички домашни прасета ще започва на следващия ден, 4 юли, при съблюдаване на условията на Наредба № 22 за понижаване до най-малко страданията на животните по време на кръвопролитие или умъртвяване.

Директорите на ОДБХ Плевен, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Русе, Шумен, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Бургас ще свикат съвещания на регионалните и общинските епизоотични комисии, в това число с представители на промишлеността и ловните съюзи, за предприемане на незабавни ограничения за попречване възникването на болестта.

Създадени са зони на рестрикция (3 км защитна и 10 км надзорна зони), в които са наложени ограничения за надзор и очистване на АЧС. В тях се отглеждат домашни прасета в обекти вид „ персонално стопанство “, няма индустриални и фамилни ферми за прасета, както и източнобалкански прасета. В 3-километровата защитна зона се планува превантивно хуманно евтаназиране на всички домашни прасета. Клинични прегледи и лабораторен контрол ще бъдат осъществени в обитаемоте места, попадащи от 10-километровата надзорна зона.

Актуална информация за местата с доказани случаи на Африканска чума по свинете в страната и придвижването на болестта може да намерите в интерактивната карта, оповестена на уеб страницата на БАБХ. Информационна листовка с инструкции и препоръки за ловците, стопаните и жителите може да прочетете тук. Всичко за заболяването вижте на: https://bit.ly/2u1pmTN..
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР