Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри още шест

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри още шест
Коментари Харесай

Откриха шест нови огнища на Африканска чума по свинете в Плевенско

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) откри още шест огнища на Африканска чума по свинете (АЧС) при свине в персонални стопанство в селата Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш челник, Санадиново, Бацова махала – област Плевен.

 © Архив
БАБХ подхваща нужните ограничения за надзор и очистване на болестта според разпоредбите на европейското и националното законодателство, и Плана за незабавни дейности при надзор на АЧС. Принудителното умъртвяване по човечен метод и обезвреждането на всички домашни прасета ще започва на следващия ден, 10 юли,.

Създадени са зони на рестрикция – 3 км защитна и следена зона. Наблюдаваната зона включва област Плевен, общините Гулянци, Белене, Плевен, Никопол, Долна Митрополия, Левски и Пордим. В двете зони са наложени ограничения за надзор и очистване на АЧС.

Във връзка със застрашително бързото развиване на обстановката с Африканската чума по свинете в област Плевен, Българската организация по сигурност на храните ревизира сигнали за укрити контактни домашни прасета. Получени са и сигнали за нерегламентирано превозване на живи прасета от засегнатите селища към обитаеми места отвън зоните с ограничавания.

БАБХ припомня, че превозването на животни може да се прави единствено, в случай че животните са разпознати, произлизат от животновъден обект под ветеринарен контрол и са съпроводени с ветеринарномедицинско удостоверение за напредване.

Също по този начин, животните следва да се транспортират със профилирани транспортни средство, което е утвърдено от БАБХ за сходни действия.

Актуална информация за местата с доказани случаи на Африканска чума по свинете в страната и придвижването на болестта може да намерите в интерактивната карта, оповестена на уеб страницата на БАБХ.
 Собствениците на свине, наранени от африканска чума, упорстват за отплата Собствениците на свине, наранени от африканска чума, упорстват за отплата
Над 50 свине в 5 обитаеми места на община Никопол са наранени от заболяването африканска чума. Опасната болест бе записана първо в село Жернов. Там...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР