Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри две огнища

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри две огнища
Коментари Харесай

Откриха две огнища на птичи грип в Хасковско

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) откри две огнища на птичи грип в Хасковско. Засегнати са огромни ферми в региона. Около 100 000 птици ще бъдат умъртвени поради болестта.
“Издаде се заповед, която включва предприемане на незабавни ограничения за очистване на огнището. Ще бъдат осъществени клинични прегледи и, при подозрение, ще бъдат взети проби. Забранен е пазарът на птици и придвижването на продуктите от инфектираните животни. След умъртвяването ще се правят няколко дизенфекции на пространствата “, съобщи шефът на Регионалната дирекция по сигурност на храните Георги Илиев в ефира на "Здравей, България ".
Той добави, че в случай че няма нови прояви на заболяването, след месец ще бъде позволено населването на обектите с птици.
“Специално този вариант не е рисков за потребителите на птиче месо. В редки случаи може да се следят леки грипоподобни признаци. Това може да се случи единствено при директен контакт със инфектираните птици “, сподели още Илиев.
Той прикани общинските управляващи, стопаните и ловците да бъдат деликатни и, в случай че виждат трупове на диви животни, незабавно да оповестят, защото придвижването на прелетните птици не може да бъде лимитирано.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР