Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви огнище на
Коментари Харесай

Откриха огнище на птичи грип във ферма в хасковско село

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) разгласи огнище на птичи грип във плантация в с. Криво поле , община Хасково, оповестиха от пресцентъра на организацията.

Вирусът на Инфлуенца А е открит в животновъден обект за развъждане на кокошки носачки в землището на селото. В него се отглеждат към 39 950 птици. Издадена е заповед за оповестяване и ограничения за надзор на огнището.

Предстои умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обектите и неутрализиране на труповете под формален контрол и по метод, недопускащ разпространяване на заболяването. Около засегнатия животновъден обект са избрани 3-километрова защитна зона и 10-километрова следена зона, се добавя в известието.

Фермата е наранена за четвърти път от птичи грип през последните години. За последно това стана на 21 октомври предходната година, когато бяха умъртвени 19 000 пернати.

Преди дни случай на птичи грип бе регистриран във великотърновското село Дебелец. Там ще бъдат умъртвени близо 400 000 кокошки носачки, а яйца, фуражи и торове ще бъдат унищожени, заяви на 25 октомври шефът на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Станимир Спасов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР