Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ обяви на 12

...
Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ обяви на 12
Коментари Харесай

Огнище на птичи грип при патиците регистрирано в Пазарджишко

Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ разгласи на 12 март 2024 година за открито огнище на Инфлуенца А /грип/ по птиците в птицевъден обект за развъждане на патици мюлари , ситуиран в землището на Ветрен, община Септември, област Пазарджик. В обекта са отглеждани към 12 600 броя патици.

В отговор на експлоадирането на болестта БАБХ вкара строги ограничения за надзор и попречване на разпространяването на вируса. Те включват установяването на 3-километрова защитна зона и 10-километрова следена зона към засегнатия животновъден обект. В защитната зона попадат Ветрен и село Аканджиево, а в следената зона – просторен лист от обитаеми места в региона.

Основните дейности за ограничение на болестта включват умъртвяването на заболелите и контактни патици по човечен метод. Паралелно с това, организацията организира епизоотично изследване и наблюдава придвижванията на домашни и други птици, продуктите и страничните скотски артикули от тях, фуража за птици и транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обекта.

Важно е да се означи, че съгласно БАБХ, патешкото месо и продуктите , добити от обект, обиден от Инфлуенца А по птиците, не съставляват заплаха за здравето на индивида. Агенцията акцентира смисъла на спазването на откритите ограничения за сигурност, с цел да се минимизира риска от разпространяване на болестта и да се отбрани както животновъдният бранш, по този начин и публичното здраве.

БАБХ продължава да следи обстановката от близко и приканва жителите и земеделските производители да се преценяват с насоките и рекомендациите за попречване на спомагателни случаи на Инфлуенца по птиците . Сътрудничеството и съобразителността на всички заинтригувани страни са основни за ефикасното ръководство на тази здравна рецесия.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР