Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не е внесла

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не е внесла
Коментари Харесай

Забавена от Агенцията по храните такса от 70 лева оставя Евролаб на Капитан Андреево

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) не е внесла в период дължимата държавна такса за касационно обжалване по решение на Административен съд София - град (АССГ), което визира наетите от " Евролаб 2011 " ЕООД пространства на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", оповестиха от Върховния административен съд (ВАС), който е трябвало да гледа жалбата на организацията.

Делото пред първоинстанционния съд - АССГ, е формирано по тъжба на " Евролаб 2011 " срещу четири точки от заповед на изпълнителния шеф на БАБХ, с които се отдръпва като оскъдна заповед от 31 декември 2021 година на шефа на организацията и се приключва подписаният въз основа на тази заповед контракт за наем с компанията.

" Като е наредил превод следобяд на последния ден и е употребил система за банково разплащане, която да разрешава подреденият превод да бъде импортиран на идващия ден, частният жалбоподател (БАБХ) самичък се е сложил в обстановка, в която дължимата сума да е импортирана от банката на идващия ден ", се споделя в определението на Върховен административен съд.

Поради това се приема, че жалбата на БАБХ не може да се прегледа и решението на АССГ по делото е вярно, като следва да бъде оставено в действие. Според него точки ІІ, ІІІ, ІV и VІ от заповед № РД 11-1477 от 01.07.2022г. на изпълнителния шеф на БАБХ са оскъдни, а организацията би трябвало да заплати на " Евролаб 2011 " ЕООД сумата в размер на 1250 лв. разходи по делото.

На 5 декември предходната година от  " Продължаваме промяната " внесоха сигнал до ДАНС по отношение на допустимо незаконно безучастие на Агенцията по храните. В него се посочваше точно неплащане на държавна такса за въпросното дело. В същия ден Христо Вълчанов бе освободен от поста, който бе ангажиран от Иван Шиков. Министърът на земеделието Явор Гечев твърдеше, че повода не е делото, а мудна работа, като пред bTV сподели платежно за таксата, което обаче не е прието от съда. Христо Вълчанов наследи на поста назначения преди този момент Христо Даскалов.

Съдът е разпоредил платежно да бъде изпратено до 21 ноември, а то е изпратено едвам на 30 ноември, освен това незаверено. Според висшите съдии заплащане до 21 ноември не е потвърдено, като данните са, че е направено ден по-късно.

Към май 2022 година " Евролаб " извършваше по едно и също време товаро-разтоварна активност на пункта, изпълняваше функционалностите на оператор по товарите и изследваше храните. В същия месец кабинетът на Кирил Петков лиши от " Евролаб 2011 " активността по фитосанитарния надзор на най-големия граничен пункт в Европа, изпращайки пробите към държавна лаборатория в София, напомня " Дневник ". До този миг пробите се правиха в лаборатория на границата, наета с 10-годишен контракт в края на 2021 година с контракт, подписан от краткотрайно изпълняващия длъжността шеф Николай Роснев, назначен при ръководството на ГЕРБ. Договорът е подписан макар възбрана на тогавашния министър на земеделието Иван Иванов, защото в същия ден Христо Даскалов встъпва в служба. През 2021 година на съвещание на комисията по проверка Роснев съобщи, че лабораторията на границата не е държавна, защото няма нужните финанси за това.

През август Върховният административен съд обаче спря предварителното осъществяване на заповедта на тогавашния изпълнителен шеф на БАБХ Христо Даскалов, с която се изискваше компанията да напусне неотложно наетите пространства. Така " Евролаб 2011 " остана да работи на пункта като " оператор, виновен за пратката ", съгласно отговор на БАБХ до " Дневник ".

След изборите на 2 октомври Даскалов бе определен за народен представител, а по-късно освободен като началник на БАБХ, съгласно него поради подписани документи, свързани с " Евролаб " на 4 октомври, когато се е върнал на работа. Един от тях е искова молба до Софийския градски съд за започване на дело за оповестяване на незабележим подписания контракт за наем с компанията.

" Наследникът ми Христо Даскалов не даде ход и с следваща заповед анулира подписаните на 4 октомври от мен документи ", съобщи по този мотив Даскалов. Тогава Даскалов заяви още, че наследникът му Вълчанов е индивидът, почнал процедурата за нов 10-годишен контракт с частна компания на границата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР