Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира случаи на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира случаи на
Коментари Харесай

БАБХ осуети продажба на незаконни пестициди в интернет

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи случаи на незаконно предложение на неразрешени на територията на Република България артикули за растителна отбрана (ПРЗ), с етикети на непознати езици, в известен уеб страница за онлайн търговия, оповестяват от пресцентъра на БАБХ. Агенцията предприе ограничения и уведоми публично шефа на уеб страницата. В резултат на бързите дейности на организацията противозаконните разгласи бяха деактивирани, а продажбата осуетена.

Според БАБХ показаната по този метод информация съставлява реклама и търговия на неразрешени ПРЗ, която е подвеждаща за потребителите и е в прорез със Закона за отбрана на растенията. Тя крие опасности и неподходящи последици, свързани със здравето на индивида, замърсяване на почвите и околната среда.

Българското законодателство изисква на пазара да се пускат единствено позволени артикули за растителна отбрана, в истински запечатани опаковки на производителя, с етикет на български език. Рекламата на ПРЗ се прави в сходство с изискванията на разрешаването му за стартиране на пазара и приложимост в Република България и би трябвало да съдържа информация за рестриктивните мерки при прилагане и предупредителните изречения и знаци.

Търговската активност с позволените за стартиране на пазара и приложимост пестициди е на регистрационен режим, като се записват както лицата, по този начин и обектите за търговия, за което се издава уверение от съответната Областна дирекция по сигурност на храните (ОДБХ).

Съгласно законодателството, търговията с ПРЗ се прави само в селскостопански аптеки или хранилища за търговия на артикули за растителна отбрана, споделиха още от БАБХ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР