Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на
Коментари Харесай

Откриха чума по свинете в Пловдивско, определиха охранителна зона

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в землището на гр. Съединение, общ. Съединение, обл. Пловдив. Ветеринарните инспектори, след получен сигнал, са открили изхвърлени трупове на домашни прасета без идентификационна марка. Веднага са подхванати дейности, взети са проби за проучване, резултатът от които е позитивен за заболяването АЧС.

Определена е 3-километрова защитна зона към огнището, в която влиза землището на гр. Съединение, общ. Съединение, обл. Пловдив.

Определена е 10-километрова следена зона към огнището, в която влизат селата Малък чардак, Голям чардак, Неделево и Правище от община Съединение, Костиево, Радиново, Бенковски, Войсил и Строево община Марица, както и Цалапица от община Родопи.

 
Предприети са ограничения за надзор и очистване на болестта, според разпоредбите на европейското и националното законодателство. Извършено е разчистване и многократна стерилизация на мястото, където са открити труповете на свинете. Предстои реализиране на епизоотично изследване и следене на придвижването на домашни прасета, свързани с обитаемото място, 35 дни преди определяне на болестта.

БАБХ припомня, че е от значително значение стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта. Всички случаи на заболели и умрели прасета би трябвало да бъдат докладвани неотложно.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР