Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на
Коментари Харесай

Установиха огнище на Африканска чума по свинете край Ловеч

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в землището на с. Карлуково, общ. Луковит, обл. Ловеч.

Ветеринарните инспектори са разкрили изхвърлен мъртвец на домашна свиня без идентификационна марка. Направените проучвания са дали позитивен резултат за заболяването африканска чума по свинете.

Около огнището в Карлуково е обособена 3-километрова защитна зона . Също по този начин е избрана е 10-километрова следена зона към огнището. В нея влизат селата Луковит, Петревене, Тодоричене, Румянцево, Беленци и Дъбен от общ. Луковит, обл. Ловеч; селата Батулци, Дъбравата, Орешене, Добревци и Златна Панега от общ. Ябланица, обл. Ловеч; както и селата Кунино и Стояновци от общ. Роман, обл. Враца.

БАБХ показва, че са подхванати са ограничения за надзор и очистване на болестта, според разпоредбите на европейското и националното законодателство. Мястото, където е открит натрупа на прасето е почистено и дезинфекцирано неколкократно.

Предстои реализиране на епизоотично изследване и следене на придвижването на домашни прасета, свързани с обитаемото място, 35 дни преди определяне на болестта.
 Чума по свинете: БАБХ удостовери второ огнище в Монтанско
Чума по свинете: БАБХ удостовери второ огнище в Монтанско

В персонално стопанство в село Игнатово в община Вълчедръм
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР