Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на
Коментари Харесай

БАБХ откри още едно огнище на африканска чума по свинете в Монтанско

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в животновъден обект вид " персонално стопанство " в с. Игнатово, общ. Вълчедръм, обл. Монтана.

Заболяването е намерено по време на формален контрол от контролния орган на 10-километровата следена зона към първото оповестено огнище в с. Долни Цибър, Област Монтана, и доказано след лабораторен разбор.

Определена е 3-километрова защитна зона към огнището, в която влизат селата Игнатово, Златия и Горни Цибър от общ. Вълчедръм, обл. Монтана.

Определена е 10-километрова следена зона към огнището, в която влизат селата Разград, Ботево, Мокреш, Долни Цибър и град Вълчедръм от общ. Вълчедръм, обл. Монтана, както и селата Станево и Ковачица от общ. Лом, обл. Монтана.

Предприети са ограничения за надзор и очистване на болестта, според разпоредбите на европейското и националното законодателство. Предстои разчистване и многократна стерилизация на животновъдния обект, както и реализиране на епизоотично изследване и следене на придвижването на домашни прасета 35 дни преди определяне на болестта.

БАБХ припомня, че е от значително значение стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта. Всички случаи на заболели и умрели прасета би трябвало да бъдат докладвани неотложно. 
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР