Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на
Коментари Харесай

Откриха огнище на птичи грип в Етрополе, умъртвяват над 25 000 птици

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи огнище на болестта Инфлуенца (грип) по птиците в обект за развъждане на пъдпъдъци за яйца в землището на град Етрополе в Софийска област, оповестява Българска телеграфна агенция. Засегнатото стопанство се състои от два обекта, на един притежател, със затворен цикъл на люпене и развъждане на пъдпъдъци. Пробовземането е осъществено след открита повишена смъртност на птици в обекта. Предстои хуманното умъртвяване на към 25 хиляди наранени птици и яйца.

Издадена е заповед на изпълнителния шеф на БАБХ за оповестяване и ограничения за надзор на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по човечен метод на към 25 хиляди болни и контактни птици, и яйца в обекта и неутрализиране на труповете под формален контрол и по метод, недопускащ разпространяване на заболяването.

Около засегнатия животновъден обект е избрана 3-километрова защитна зона, в която попада град Етрополе. В 10-километровата следена зона са от община Етрополе – село Лъга, село Лопян, село Рибарица, село Ямна, село Бойковец, а от община Правец – град Правец.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обектите.

Огнището е първо за 2023 година. С цел предварителна защита, определяне и очистване на зародили огнища на Високопатогенна инфлуенца по птиците в Република България се извършва Национална профилактична стратегия. В студения интервал на годината БАБХ демонстрира заострена зоркост към птицевъдните стопанства, предвид на удобните условия за пораждане на вирусното заболяване.

БАБХ припомня, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве при съблюдаване на хигиеничните правила за обработка на храни в семейството.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР