Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) иззе и изпрати

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) иззе и изпрати
Коментари Харесай

БАБХ унищожава над тон храни с изтекъл срок

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) иззе и изпрати за заличаване 1150,3 кг храни от скотски и неживотински генезис, оповестиха от пресцентъра на институцията.

Това стана по време на акция, която се състоя сред 29 май и 2 юни 2023 г. БАБХ извърши 2330 инспекции в обекти за търговия на дребно и заведения за публично хранене в цялата страна. Проверките са по планов надзор, по сигнали и тъжби, и тематични. Инспекторите от отделите " Контрол на храни " към Областните дирекции по сигурност на храните са издали 15 акта за административно нарушаване и 134 наставления.

Основните установени нарушавания са: предложение на храни с изминал период на валидност, без документи за генезис, без етикет на български език; несъответствия на сграден фонд, материално-техническа база, софтуерно съоръжение и незадоволително хигиенично състояние; предложение на храни, несъответстващи на Наредба 2/2021 година за детското и учебно хранене; работещи обекти без да са вписани в регистъра по Закона за храните.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР