Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 3000 извънредни

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 3000 извънредни
Коментари Харесай

Голяма офанзива на БАБХ: 3000 извънредни проверки по Черноморието за месеците юни и юли

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) извърши 3000 изключителни инспекции по Черноморието за месеците юни и юли. В резултат на инспекциите са формирани 92 Акта и са издадени 250 Предписания. Това оповестиха от пресцентъра на БАБХ.

Възбранени и ориентирани за заличаване са 933 кг храни. Над 200 кг. хранителни артикули от скотски генезис, без етикети от производител и с изминал период на валидност, 90 кг месни и млечни артикули за погрешно предпазване, 270 кг орехи поради липса на документи за генезис и валидност, над 300 кг термично обработени заготовки, които са без маркировка, 33 кг риба и рибни артикули, продавани нерегламентирано и без етикети, 40 кг храни зеленчуци, варива, захар, олио и други поради липса на документи и 65 яйца с незнаен генезис.

Инспекторите от Областна дирекция по сигурност на храните, град Варна са затворили 13 обекти. Основните аргументи са погрешно предпазване на храни, взаимно предпазване на подготвени за консумация храни и първични материали, незадоволителна хигиена, осъществяване на активност без издадено уверение за регистрация и несъответствия в сграден фонд и съоръжение. На територията на ОДБХ – Бургас е затворен един обект със заповед за прекъсване на употреба за погрешно предпазване на храни, липса на електричество и несъответствия в предлаганият подбор посочен в издаденото уверение за регистрация.

Най-чести нарушавания, които инспекторите откриват са несъответствия на сграден фонд и съоръжение, липса на регистрация, взаимното предпазване на другите групи храни, изискващи друг температурен режим на предпазване, нарушавания по поддържане на Системите за ръководство на сигурността на храните СУБХ (неактулизирани във връзка с нормативната уредба, нередовно водене на записи за входящ надзор, несъблюдение на мониторингови стратегии за надзор на хигиена и подготвен продукт), погрешно етикетиране на храните и други.

През месец юли са осъществени 14 000 инспекции от отделите “Контрол на храните” при ОДБХ по планов формален надзор (на база оценка на риска) на обекти за произвеждане, търговия на едро и дребно с храни и заведенията за публично хранене в страната. Съставени са 208 акта и са издадени 776 Преписания.

В резултат на инспекциите са възбранени и ориентирани за заличаване храни от обекти за търговия на дребно и заведения за публично хранене 1 107,91 кг месо, месни заготовки и месни артикули без идентификационна маркировка, без етикет от производител и изминал период на валидност, 60 кг риба и рибни артикули, 565 кг храни от скотски генезис, 16,51 кг готвени ястия с изминал период на валидност, 94 бр. яйца, 84,63 кг храни от неживотински генезис. От предприятия и хранилища за търговия на едро: 20 597,90 кг храни от скотски и неживотински генезис. Възбранени храни от обекти за търговия на дребно и заведения за публично хранене са 487 кг. сирене с незнаен генезис, 127,93 кг месни заготовки и месни артикули без идентификационна маркировка и 1,55 кг консерва откопод.
Общ брой затворени обекти с краткотрайно прекратена активност са 19, от които 9 на територията на гр. Варна, 4 на територията на гр. Добрич, 3 на територията на гр. Шумен, 2 на територията на гр. София и един на територията на гр. София-област. Причините за издаване на Заповеди за прекъсване активността на обектите са по отношение на груби ремонтни действия по време на работа, неприятно хигиенично положение, погрешно предпазване на разнообразни групи храни; липса на регистрация по член 12 от ЗХ.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР