Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1 800

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1 800
Коментари Харесай

БАБХ извърши 1 800 проверки около Новогодишните празници, проверки текат и в зимните курорти

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) извърши 1 800 тематични инспекции в интервала от 21 декември 2021 година до 3 януари 2022 година в това число, по отношение на формалните празници Коледа и Нова година. Обект на инспекциите бяха предприятия за произвеждане и търговия на храни, хранилища за търговия на едро и дребно, заведения за публично хранене, пазари и тържища на територията на цялата страна.

Съставени са 7 акта за определяне на административно нарушаване и 21 наставления за премахване на открити нарушавания.

Възбранени и ориентирани за заличаване са 17 662 кг храни от скотски генезис, от които 17 653 кг в резултат на пътнотранспортно произшествие на хладилен камион, заради спиране на хладилната верига и риск от замърсяване при претоварване на месото. Възбранени и ориентирани за заличаване са и 40 стъклени бутилки маслиново масло, оризово масло и масло от гроздови семки с изминал период на валидност.

Най-честите установени нарушавания от инспекторите по време на засилените инспекции са свързани с погрешно етикетиране на храни, нерегламентирано подготвяне и търговия с храни в обект без регистрация според Закона за храните, храни от неживотински генезис с изминал период на валидност, несъответствия по сградов фонд и съоръжение.

Проверките откриха, че като цяло се съблюдават хигиеничните условия при предлагането и търговията с храни. Осигурени са подобаващи условия за измиване и стерилизация на работния инвентар, потребление на уместно работно облекло и персонални защитни средства от личния състав в обектите.

От БАБХ оповестиха още, че са осъществени 210 засилени инспекции в интервала от 13 до 31 декември 2021 година в това число, във връзка със зимния туристически сезон на териториите на областите Благоевград, Смолян, София град и София област.

Съставен е 1 акт за определяне на административно нарушаване по отношение на неспазване на условията на Закона за храните и 5 наставления по отношение на несъответствия по сграден фонд и софтуерно съоръжение, нужда от ремонтни действия и други.

Проверени са обекти за търговия на дребно с храни, преносими, краткотрайни обекти, обекти с активност кетъринг, заведения за публично хранене, включително и такива намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти с места за настаняване и/или предлагащи услугата „ all inclusive “ и други.

Проверките откриха, че като цяло се съблюдават хигиеничните условия при предлагането и търговията с храни. Спазени са изискванията за предпазване, храните са в период на продължителност и са етикетирани според настоящото законодателство. Осигурени са подобаващи условия за измиване и стерилизация на работния инвентар, потребление на уместно работно облекло и персонални защитни средства от личния състав.

Агенцията по храните продължава да прави засилени инспекции в зимните курорти до края на зимния туристически сезон.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР