Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е констатирала ново

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е констатирала ново
Коментари Харесай

Чума по свинете: БАБХ потвърди второ огнище в Монтанско

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) е установила ново огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в област Монтана - в животновъден обект вид " персонално стопанство " в село Игнатово в община Вълчедръм.

Заболяването е намерено по време на формален контрол от контролния орган на 10-километровата следена зона към в село Долни Цибър и е доказано след лабораторен разбор.

Определена е 3-километрова защитна зона към новото огнище, в която влизат селата Игнатово, Златия и Горни Цибър от община Вълчедръм.

Определена е и 10-километрова следена зона, която включва селата Разград, Ботево, Мокреш, Долни Цибър в община Вълчедръм и общинския център, както и селата Станево и Ковачица на територията на община Лом.
 Установиха 3 случая на африканска чума по свинете в Русенско
Установиха 3 случая на африканска чума по свинете в Русенско

Случаите са регистрирани при отстреляни от ловни дружинки диви прасета

Предприети са нужните ограничения против болестта. Предстои разчистване и многократна стерилизация на животновъдния обект, както и епизоотично изследване и следене на придвижването на домашни прасета 35 дни преди определяне на болестта.

От БАБХ приканват стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на африканска чума по свинете и да оповестяват неотложно за всички случаи на заболели и умрели животни .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР