Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ е констатирала две

...
Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ е констатирала две
Коментари Харесай

Констатиран е птичи грип в две села в Хасковско

Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ е установила две първоначални огнища на болестта инфлуенца по птиците /грип/ в животновъдни обекти, предопределени за гушене на патици мюлари, намиращи се в с. Гарваново и с. Малево, община Хасково, област Хасково. Заболяването е доказано с протокол от лабораторно проучване. Това оповестиха от БАБХ.

С цел надзор и очистване на болестта, БАБХ е почнала използване на всички ограничения в сходство с настоящото законодателство. Предприето е хуманно умъртвяване и заличаване на всички птици, отглеждани в засегнатите обекти. Ще бъдат осъществени разчистване и стерилизация в птицевъдните ферми. Определени са 3-километровите защитни зони и 10-километровите зони за наблюдаване към установените огнища на болестта. Забранява се придвижването на птици и преместването на артикули от тях в и от защитната и следената зона, както и провеждането на пазари и изложения за живи птици и развъждането на птици навън. В двете зони се не разрешава търговията и напредването на домашни, диви и други птици и преместването на яйца за разплод, както и разселване на птици за възобновяване на дивечовия ресурс. Извършват се ежедневни клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в защитната зона.

Засилен е надзорът и ограниченията за биосигурност в птицевъдните обекти, както и при водните басейни, където е мощно съсредоточена популацията на диви птици.

Извършва се епизоотично изследване за аргументите, довели до болестта.

ОТ БАБХ припомнят, че спазването на ограниченията за биосигурност е основен детайл в предварителната защита против болестта. Фуражите следва да се съхраняват в закрити пространства, както и суровините за фуражи - по този начин се заобикаля опцията диви пернати да заразят фуража, а оттова и питомните да бъдат инфектирани с вируса.

На този стадий няма наранени хора и няма заплаха за потребителите, показват от организацията

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР