Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила общо

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила общо
Коментари Харесай

Храни с изтекъл срок и лоша хигиена - сред най-честите нарушения при проверките на БАБХ

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) е направила общо 9110 инспекции по планов и тематичен надзор през месец юли 2022 година

Издадени са 67 акта и са спрени от реализация 2437 кг храни от скотски и неживотински генезис, оповестяват от организацията за Moreto.net..

Инспекторите от отделите „ Контрол на храни “ при Областните дирекции по сигурност на храните (ОДБХ) на територията на страната са направили 7310 инспекции при планов формален надзор в обекти за търговия на дребно и заведения за публично хранене; 507 тематични инспекции по морските курорти ; 811 тематични инспекции за качеството и предлагането на пресни плодове и зеленчуци; 214 тематични инспекции на кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни; 268 инспекции по сигнали и тъжби на жители.

За установените несъответствия по време на инспекциите, с изключение на 67 акта, са издадени също 429 наставления и 3 разпоредби за прекъсване на активност (затваряне на обекти).

Спрени от реализация са общо 2437 кг храни от скотски и неживотински генезис , от които 1162 кг храни от скотски генезис, 997 кг храни от неживотински генезис и 278 л безалкохолни питиета, най-често заради изминал период на валидност, неразбираем генезис, погрешно предпазване или несъответствия при даването на информация за потребителите.

Сред най-често установените от Агенцията по храните несъответствия са предлагането на храни с изминал период на валидност , без здравна или идентификационна маркировка или погрешно съхранявани.

Също по този начин незадоволително хигиенично положение на обектите и несъответствия по повод сграден фонд и софтуерно оборудване; осъществяване на търговия от нерегистрирани по Закона за храните обекти; предложение на храни без нужните търговски документи или документи за генезис или несъответстващи на Наредба 2/2021г. за детското и учебно хранене.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР