Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е дала в

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е дала в
Коментари Харесай

БАБХ налива безотчетно и в нарушение милиони за изгаряне на животински трупове

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) е дала в нарушаване на закона за публичните поръчки на две частни компании да унищожават животинските трупове у нас. От март 2018 година до момента сдруженията “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП” са получили от ведомството близо 30 млн. лева, само че то отхвърля да регистрира обществено какви количества скотски трупове са изгорени в мобилните инсинератори на тези компании, по какъв начин се управлява процесът, по какъв начин се регистрират изпълнителите и по какъв начин тъкмо им се заплаща.

Това е открила инспекция на Антикорупционния фонд (АКФ) и журналистката Генка Ширекова, която е работила от година по следствие на тематиката за Нова телевизия, преди да бъде уволнена след пазаруването на " Нова Броудкастинг груп " от братята Кирил и Георги Домусчиеви. Шикерова към този момент разгласява във в. " Сега " част от изследванията си, поради избухналата африканска чума по свинете, налагаща заличаване и загробване на стотици хиляди свине. АКФ разгласи в сряда, че ще сезират Агенцията за държавна финансова ревизия за всички открити нередности и ще изиска осъществяването на одит на активността на БАБХ в тази посока.

Фондът и Шикерова пуснаха следствието си " Война за трупове " във видео формат в ЮТюб.



То установи, че в края на 2017 година БАБХ афишира социална поръчка за неутрализиране на скотски боклуци за три години против 30 млн. лева Поръчката е спряна след тъжба на един от участниците и се минава към непосредствено договоряне. На договаряния са поканени единствено две от компаниите с мобилни съоръжения за изгаряне на животинските трупове на място - “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП”.

Собственици на “Син кръст 2016” са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров, станал прочут около рецесията с боклука на столицата, когато той е шеф на фирма-концесионер. Съдружници в “Еко БГ СЖП” са Димитър Манджуков и Димитър Димитров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР