Българска следа в разработка на ваксината срещу COVID-19 в Турция.

...
Българска следа в разработка на ваксината срещу COVID-19 в Турция.
Коментари Харесай

Българска следа в разработката на турска ваксина срещу COVID...

Българска диря в разработка на имунизацията против COVID-19 в Турция. В южната ни съседка сега се работи по основаването на два типа ваксини – интраназална, във тип на спрей, която е във фаза 1, и инактивна, която е във фаза 2. Ръководителят на тази ваксина е българска изселничка от Силистра, показа доктор Танер Чавуш от Бурса в ефира на „ Събуди се”. Тя е професор по молекулярна биология и управлява екипа, който прави изпитванията във фаза 2, заяви nova.bg.

Турция претърпява най-тежкия интервал от началото на пандемията. Тя стана четвъртата в света с най-вече нови случаи на COVID-19. Само за 24 часа там бяха регистрирани 63 000 инфектирани, което е връх от началото на корона рецесията. И всичко това на фона на няколко трусове, които разклатиха страната. Бурса е четвъртият по величина град в Турция. Според доктор Чавуш повода за усложнената конюнктура е неспазването на ограниченията.

„ В момента сме в локдаун. Хората би трябвало да си стоят у дома, само че сутринта видях, че те още веднъж са по улиците. Все едно няма локдаун. Всяка вечер от 19 часа до 5 часа сутринта на идващия ден имаме възбрана за излизане. В събота и неделя от 10 до 17 часа имаме право да излизаме до магазин”, описа той.

Глоби в Турция има. Носенето на маски е наложително на всички места, а санкцията за неносене е към 960 лири. В страната няма богат избор на ваксини – главно имунизацията е с китайския препарат, на някои места се предлага и имунизацията на Moderna.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР