Българска преподавателка се оказва на метри от трагедията в Прага,

...
Българска преподавателка се оказва на метри от трагедията в Прага,
Коментари Харесай

„Адът е бил неописуем, всички сме простреляни“: Българка разказва за ужаса от масовата стрелба в Прага

Българска преподавателка се оказва на метри от нещастието в Прага, при която студент умъртви 14 свои сътрудници и рани 25 други, а по-късно се самоуби. За ужаса от първо лице - вижте нейния роман.

В постройката на университета са открити огромен брой оръжия

Божана Нишева е учител в Карловия университет в Прага и чува изстрелите, писъците и предизвестията на управляващите.

„ Преди всичко се чу доста мощен звук, гърмежи в центъра на Прага. След това се чу неотслабващ звук от сирени, на полицейски коли “, споделя Божана.

 Стрелба в университет в Прага Снимка: EPA

В момента на стрелбата Божана Нишева е в прилежаща постройка. Малко след първите изстрели на служебната си поща получава предизвестие от академичното управление.

„ Предупредиха всички чиновници, които се намират в постройката и студенти да се барикадират в пространствата, в които са, да изгасят светлините и лампите и да изчакат последваща информация от полицията “, споделя тя.

24-годишен студент умъртви 14 души и рани 25

Второто предизвестие е за всички в близост – да останат на закрито и да не излизат. В този миг мислите на Божана са с сътрудниците и студентите в заплаха. Случилото се разказва като неописуема загуба.

Снимка: EPA

„ За хората, които са били там - сътрудници, студенти, пъкълът е бил неизразим. Това, което се видя в профил и което усетихме, беше смут, чувство като на война, полесражение. Всички сме простреляни - по този начин бих обобщила “, добавя тя.

Малко по-късно Божана напуща региона невредима.

Показаха фрагменти от преследването на 24-годишния Давид Козак

„ Полицията очевидно си беше свършила работата доста добре, тъй като на няколко крачки животът течеше, все едно че нищо не се случва. Не ни остава друго с изключение на да имаме вяра, че светлината и положителното все пак ще победят “, сподели “, добавя тя.

Лекарските екипи на терен са работили бързо, споделя друга наша сънародничка в Прага.

„ Благодарение на навременната помощ на лекарите и че от всички лечебни заведения заприиждаха коли за спешна помощ - имам вяра, че те ще се възстановят “, споделя Камелия Илиева, гл. редактор на сп. „ Роден глас “ в Чехия.

Утре в Чехия е разгласен ден на народен печал

Посолството на Чешката република у нас също показва съболезнования и скърби за жертвите и ранените. Пред посолството са оставени цветя в памет на починалите при всеобщата пукотевица.

 Стрелба в университет в Прага Снимка: EPA

По информация на външното ни министерство няма данни за потърпевши български жители. Мисията ни в Прага е в непрекъснат контакт с локалните управляващи и следи обстановката.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР