Българска народна банка запази буфера за системен риск в размер

...
Българска народна банка запази буфера за системен риск в размер
Коментари Харесай

Предупреждение за банковия сектор у нас

Българска национална банка резервира буфера за систематичен риск в размер на 3% за всички банки, използван за всички експозиции в Република България. Текущият обзор на рисковете, произлизащи от структурните характерности на банковия бранш, на вътрешноприсъщите за банковата активност опасности и на рисковете от въздействието на външната среда демонстрира опазване на дълготрайни макропруденциални и систематични опасности в банковия бранш, аргументират се от банката.

Според Българска народна банка оценените рискови фактори остават непроменени, могат да имат усилващ резултат при евентуално отрицателно влияние върху устойчивостта на банковата система, което обуславя опазване на насъбрания финансов запас посредством потвърждаване на равнището и обсега на буфера за систематичен риск.

Прегледът се базира на разпространението на макропруденциални опасности в България при банково-ориентирана финансова система, която оперира в дребна отворена стопанска система. Банковият бранш остава главния канал за струпване на спестявания от частния бранш и е с значима роля за даване на финансиране на семействата и нефинансовите предприятия. При евентуални шокове за естественото финансово ходатайство през банковата система, може да се породят неподходящи двустранни резултати по линия на връзките сред банките и действителната стопанска система, заради което обезпечаването на резистентност на кредитните институции е от основно значение.

Наред с това средата, в която банковия бранш оперира продължава да се характеризира със систематични неподходящи фактори за дълготрайния стопански напредък, което изисква спомагателен буферен потенциал за устойчивото действие при положение на вътрешен или външен потрес, способствуващ към остротата на тези ограничавания. Текущото равнище на буфера за систематичен риск бе измежду главните фактори, които способстваха за прекосяването на банките през предходните усложнени интервали със постоянна финансова позиция, разясняват от Българска народна банка.

Предвид непроменената структурна комбинация на систематичния риск запазването на равнището и обсега на буфера поддържа потенциала за посрещане на кредитни загуби, при положение на реализация на застрашаващи стабилността на банковата и финансовата система събития.

Текущият обзор удостоверява наличието на дълготрайни макропруденциални и систематични опасности в банковия бранш, които могат да имат усилващ резултат за кредитни загуби. Оценените опасности и фактори с евентуално мощно влияние върху устойчивостта на банковата система, произлизащи от главните характерности на банковия бранш и значимостта му в цялостното финансово ходатайство, от вътрешноприсъщите опасности и уязвимости и от икономическата среда не сочат към основна структурна смяна, която да наложи нужда за калибрация на равнището или обсега на буфера за систематичен риск.

В тази връзка за опазване на насъбрания финансов запас и при отчитане ролята на буфера във връзка с макропруденциалния риск в България, Управителният съвет на Българска народна банка със свое решение от 7 декември 2023 година дефинира буфер за систематичен риск в размер на 3% за всички банки, използван за всички експозиции в Република България. Буферът за систематичен риск се ползва на самостоятелна и консолидирана база, съобщи Pariteni.bg.

Буферът за систематичен риск е въведен през 2014 година от БНБ като макропруденциален инструмент с главната цел да запази насъбраните финансови запаси в българската банкова система и предвид на предотвратяване/смекчаване на отрицателните резултати от систематични опасности с дълготраен нецикличен темперамент, които биха могли да нарушат естественото действие на финансовата система в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР