Българска космическа оранжерия може да изхранва първата човешка колония на

...
Българска космическа оранжерия може да изхранва първата човешка колония на
Коментари Харесай

Качват българския домат на Марс

Българска галактическа оранжерия може да изхранва първата човешка колония на Марс, която ще стартира да се основава към 2030 година Това заяви шефът на Института по галактически проучвания и технологии към Българска академия на науките проф. Петър Гецов, написа в. "Телеграф ". Според него опциите за принос на института към задачата за колонизиране на Марс са огромни и включват и създаването на радиационна зашита за колонизаторите.

Институтът дружно с Българското астронавтическо сдружение са публични сътрудници при визитата на шефа на плана Mars One Бас Лансдорп, планувана за 23 март в София.

Идеята на холандската организация Mars One е да засели първата човешка колония на Марс. Няколко задачи ще бъдат изпълнени, като крайният период, в който ще бъдат изпратени хора, е през 2032 година След дълга акция към този момент са определени 100 доброволци, които са подготвени да отпътуват с еднопосочен билет и да слагат началото на един нов свят. От тях ще бъдат отсети 24-ма, половината дами.

Mars One добива все по-голяма известност изключително след сполучливото изстрелване на Falcon Heavy от компанията SpaceX на Илон Мъск, изясни проф. Гецов. Според негов института не просто имат вяра във финансовия триумф и научните достижения на Mars One, а и са подготвени да допринесат за него с създадени от нас технологии. От един от спътниците на Марс, да вземем за пример, български апарат към този момент събира информация за радиацията на планетата, значим фактор за бъдещата колония. Очаква се към 2020 година на планетата да кацне марсоход, който още веднъж ще бъде оборудван с български принадлежности за това проучване. "Това е доста значимо, тъй като в случай че се окаже, че радиацията е прекомерно висока, ще са нужни защитни средства за колонизаторите. Това пък значи спомагателен товар за галактическия транспортен съд, който ще ги транспортира до там ", споделя проф. Гецов.

Според него съществена задача на Mars One е калкулирането на водата и храната, която би трябвало да се закара на Марс, с цел да може колонията да съществува, само че и корабът да не бъде прекомерно тежък. Именно тук са очакванията за внедряване на наши технологии, защото родните учени са пионери в създаването на т.нар галактическа оранжерия. "Това е система за произвеждане на храна в галактически условия, с цел да може колонията да е самостоятелна от доставки на храни от Земята ". В нея към този момент е реализиран затворен цикъл на произвеждане на пшеница от зърно до зърно. Сега нашите учени работят върху третото потомство оранжерия, която има по-съвършени светодиоди е е изцяло отделена от екипажа в кораба или селището на колонията. "Досега оранжерията бе отворен вид, само че желаеме да я отделим с нова система на поливане и обособена атмосферта, самостоятелна от резултатите на човешкото дишане ", разкри проф. Гецов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР