Българска фондова борса напуска Националната комисия по корпоративно управление (НККУ),

...
Българска фондова борса напуска Националната комисия по корпоративно управление (НККУ),
Коментари Харесай

БФБ напуска напуска Националната комисия по корпоративно управление с обвинения в лобизъм

Българска фондова борса напуща Националната комисия по корпоративно ръководство (НККУ), освен това, със съществени обвинявания към Комисията.

" С дейностите и изявленията си през последната половин година НККУ преднамерено погазва правилата на положителното корпоративно ръководство, поради които на процедура беше основана и намерено прокарва частни лобистки ползи. ", показват от БФБ в известие, публикувано до медиите

„ Считаме за неприемливо сходно държание на организация, чиято идеология би трябвало да е въвеждането на водещи практики за положително корпоративно ръководство. Това уронва престижа на НККУ пред фирмите, в интерес на които равнопоставено би трябвало да работи пред българската и европейска капиталова общественост и пред обществото като цяло. Затова в БФБ считаме, че НККУ в този си тип и с този метод на работа е контрапродуктивна и изпразнена от наличие, заради което прекратяваме участието си в нея. “, сподели доцент доктор Маню Моравенов, изпълнителен шеф на БФБ.

Независимо, че напуща Комисията, БФБ ще продължи да работи интензивно за поощряване на използването на положителните практики за корпоративно ръководство измежду обществените компании, да следва Националния кодекси да пресмята показателя за корпоративно ръководство CGIX (Corporate Governance IndeX).

Припомняме, че Българска фондова борса дружно с Комисия за финансов контрол, с поддръжката на Световната банка и Международната финансова корпорация (IFC), сътвориха НККУ преди 11 години. БФБ даже председателстваше комисията за интервал от четири години, до края на 2019 година преди отпред на НККУ да застане Асоциацията на шефовете за връзки с вложителите (АДВИБ). Под егидата на БФБ беше основан показателя CGIX, който институцията пресмята към този момент 9 годинии. Бяха извършени и редица образования и конгреси за разпространение на разнообразни аспекти на положителното корпоративно ръководство, измежду които най-значимият беше 22-рата Европейска конференция за корпоративно ръководство в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година, показват от БФБ и прецизират, че са подали заявката си за преустановяване на участието си в организацията.

Комисията е непрекъснато настоящ самостоятелен орган, чиято съществена задача по правилник е да предизвиква одобряването на положителните практики в региона на корпоративното ръководство, с цел да подкрепи сдруженията да привлекат капитал и усъвършенства тяхното показване на пазара. Оперативно се управлява от Председател на Управителния съвет, който се избира сред членовете на съвета за период от 3 години. В момена ръководител е Асоциацията на шефовете за връзки с вложителите (АДВИБ).

" Мениджър нюз " потърси и чака коментар от НККУ с въпроса към кого са ориентирани обвиняванията в лобизъм и какво съответно се засяга с тях. Отговорът ще бъде оповестен в допълнение.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР