„Българска фондова борса“ АД се превърна в манна небесна за ...

„Българска фондова борса“ АД се превърна в манна небесна за

437%, 183%, 154% - с толкова поскъпват българските борсови шампиони

„ Българска фондова борса “ АД се трансформира в манна небесна за правене на пари в последната година. Основният борсов показател SOFIX е „ напред “ с 36% до 573 пункта. В този показател има 15 компании. Широкият показател BGBX40 с 40 компании пораства с 38%.

Сред необятния показател има шампиони с поскъпвания с по над 100%. Лидерът с 437% повишаване до 20 лева за акция е „ Алтерко “ АД, което продава в целия свят релета Shelly (за ръководство на електроуреди, гаражни порти, осветяване и други.)

На второ място с повишаване от 183% до 11,9 лева за акция е „ Агрия груп холдинг “ АД , един от огромните зърнопроизводители, разположен в Североизточна България.

На трето място с повишаване от 154% до 1,97 лева е „ Индустриален холдинг България “ АД . Компанията има корабостроителницата във Варна, както и няколко кораба, които печелят от внезапното пост-ковид повишаване на морските транспорти.

Общо 8 компании от 40-те са с повишаване от над 100%, в това число „ Доверие единен холдинг “ АД (с съществени активи банка в Молдова и франчайза на Мосю Бриколаж за България). Също „ Феърплей Пропъртис “ АД, „ Българска фондова борса “ АД (което има електроенергийната борса БНЕБ ЕАД), „ Стара планина холд “ АД (собственик на хидравлични фабрики в Ямбол и Казанлък, изнасящи над 97% от продукцията си). Осмицата се добавя от „ ЕМКА “ АД гр. Севлиево, което създава необятна гама от кабели, в това число за транспорт на данни (интернет) и електрически.В класацията не са регистрирани изплатените дивиденти, които усилват чистата печалба за вложителите.

Едва 7 от 40 компании поевтиняват. Най-силен е спадът при „ Сирма груп холдинг “ АД с 19% до 0,492 лева

Материалът е с информативен темперамент и не е рекомендация за покупко-продажба на скъпи бумаги. Авторът има по една акция в някои от оповестените компании.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg