Българска федерация по Волейбол (БФВ) продължава представянето на кандидатите за

...
Българска федерация по Волейбол (БФВ) продължава представянето на кандидатите за
Коментари Харесай

Станислав Николов: Моята кампания са моите дела, моята работа през годините за българския волейбол

Българска федерация по Волейбол (БФВ) продължава представянето на претендентите за нов Управителен съвет. Изборът ще бъде изработен по време на Общото заседание, планувано за 24 март. До всеки от 28-те претенденти бе изпратен набор от едни и същи въпроси. Всички отговори от претендентите са получени по е-поща. БФВ разгласява получените отговори без каквато и да публицистична интервенция (стилистична или граматична).

Какво Ви стимулира да се кандидатирате за член на Управителния съвет на БФ Волейбол?

Мотивира ме най-много вярата на волейболните клубове, членове на Българската федерация по волейбол, в взаимната ни работа. Щастлив съм, че номинацията ми за член на Управителния съвет идва точно от един от тези клубове, с които работим дружно за българския волейбол. Приемам номинацията от клуб като отговорност към всички клубове. Искам да изразя своята признателност към всички тях - към хората, които отдават живота си за развиването на българския волейбол. В частност и на господин Васил Аргиров, президент и спонсор на Волейболен клуб " Казанлък ", който в действителност ми предложи да издигне моята кандидатура. Това е човек, който години наред влага в българския женски волейбол. Такива хора, работещи за основаването на бъдещето на нашия спорт по всички точки на страната, са благосъстояние, за което би трябвало да се грижим.

Мотивира ме великата история на българския волейбол. Благодарение на достиженията на славните спортисти, които сме имали, е основана традиция, към която би трябвало да се отнасяме най-отговорно. Имали сме и имаме изключителни персони и огромни спортисти. Основна мотивация са легендите, които са популяризирали България през годините, с които съм имал достойнството да споделям, черпил съм опит и познания. Тези хора са заслужили нашето почитание и почит. Каква по-голяма мотивация ти би трябвало, единствено като се сетиш какви неща са правили те за България и волейбола? Радостен съм, че волейболът ме е срещнал с тях.

Но най-силната мотивация е вярата в бъдещето, младите и перспективни състезатели, които има и сега българската школа, вярата, че може да имаме огромни триумфи. И всички би трябвало да работим за тяхното реализиране.

Ако би трябвало да дадете отговор на въпрос на делегатите, на хората от клубовете – за какво е в интерес на волейбола да изберат Вас за член на Управителния съвет, какъв би бил той?

Не желая да приказвам и да давам обещание. Смятам, че моята акция са моите каузи, моята работа през годините за българския волейбол.

Кои са най-силните Ви качества?

Способността за основаване на работещ екип, връзката с хората, опитът в привличането на сътрудници. Качества може да имаш, може и да градиш. За собствен персонален позитив одобрявам обстоятелството, че съм минал през всички стъпки в българския волейбол, че съм работил на всички равнища - от началното до ръководството. Като работа в клуб, работа със състезатели, работа в националните волейболни лиги, работа като уредник на национални шампионати, на шампионати за подрастващи, работа като уредник на интернационалните събития, ръководство на волейбола и работа като основен уредник на едни от най-знаковите събития в България в новата ни история.

Сред събитията, на които съм имал достойнството да бъда основен уредник, са финали на Световната лига за мъже – за първи път в България, през 2012 година в София, Олимпийска подготовка през 2012 година в София, втора Олимпийска подготовка през същата година, Олимпийска подготовка във Варна през 2019 година, Европейското състезание за мъже през 2015 година, Генералната асамблея на CEV в София през 2015 година, на която Александър Боричич бе определен за президент на Европейската конфедерация по волейбол, Гала вечер на Шампионската лига на CEV през 2019-а. Организатор на Световно състезание по волейбол за мъже през 2018 година, на интернационалните съдийски курсове, на семинари на супервайзорите за Шампионската лига.

Имам щастието да стартира да натрупвам опит в тази сфера още като участник в организацията на Европейското състезание за дами през 2001 година във Варна и да развия тези качества с опцията да управлявам организацията на събития на най-високо равнище, които изброих. През миналата година имах привилегията да бъда основен координатор в организацията на „ 100 години волейбол в България ". Всичко упоменато – осъществено в екипност, тъй като работата с хората си остава най-важната.

Ще съумеете ли да отделяте задоволително време по отношение на другите ви значими задължения, с цел да се осъществя сполучливо планът за доста по-активен и по-оперативен Управителен съвет, в който всеки член да бъде предан изцяло и да способства оптимално с експертиза, контакти или благоприятни условия за развиването на българския волейбол?

И към този миг съм изцяло предан на българския волейбол. Когато поема отговорност, се приписвам изцяло на нея, до момента в който не бъде изпълнена. Човек би трябвало да бъде най-отговорен към фамилията си. Както съм се отдал на моето семейство, по този начин съм се отдал и на волейбола, който е моето огромно второ семейство.

Каква е Вашата персонална задача във волейбола?

Мисията ми е повече деца, повече младежи да упражняват волейбол и да им оказваме помощ да израстват и като спортисти, и като персони. Волейболът е спорт за интелигентни хора, той построява позитивни качества, той възпитава, той дисциплинира.
Приемам своята задача във волейбола световно - цялостното развиване на волейбола. Да сътворяваме клубове по места, където няма, да възраждаме клубове, да оказваме помощ на клубовете в тяхната персонална задача, тъй като тя е част от световната. И по този метод се ражда сполучливото бъдеще. Мисия е да се отнасяме с почитание и отговорност и към всички тези хора, експерти, представители на разнообразни подсфери от волейбола. Защото всички те дружно съставляват облика на и актуалното положение на най-успешния български спорт.

Самият български волейбол се е трансформирал в моя задача, защото той е неразривна част от моя живот. Да работиш за по-доброто бъдеще на средата, в която живееш, е почтена задача. А аз пребивавам с волейбола.

Кое е най-важното нещо, което и сега вършиме в името на волейбола?

Да посочи най-важното, би означавало, че нещо ми е по-малко значимо. Истината е, че за мен всичко, обвързвано с развиването на волейбола, ми е значимо. Опитвам да развъртвам и себе си, с цел да бъда оптимално потребен на обичания спорт.

Коя тематика би била предпочитана за вас като член на Управителния съвет?

Няма маловажни тематики в българския волейбол. Всяка тематика заслужава почитание от членовете на Управителния съвет и би трябвало да бъде прегледана в елементи. За всяка тематика, за всеки проблем, за всяка задача - би трябвало да бъдеш 100 % предан, с цел да намериш най-хубавото развиване или решение.

Но главен приоритет за мен в нашия спорт е детско-юношеският волейбол.

Какво е първото нещо, което бихте създали като член на Управителния съвет?

Първо, още веднъж би било уважението - да благодаря на волейболните клубове, които са ме избрали, като по този метод са дали своята оценка за моята работа.
А съответно в работен аспект - ще продължа да бъда изцяло предан на българския волейбол, търсейки и намирайки съидейници и в новия Управителен съвет за триумф на нашата обща задача. Вярвам, че ще бъдат определени хора, отдадени на идеята. Едно от първите неща би било да споделя с сътрудниците си визията, че щом сме тук, би трябвало да сме отдадени за всяка дребна идея от огромната идея, само че в действителност в основата е значимо, че заемайки такава висока позиция в българския спорт, ние би трябвало да бъдем образец за подражателство.

Какво очаквате да постигнете в кратковременен проект - една година, и надлежно - в дълготраен?

В кратковременен проект чакам новият Управителен съвет да се трансформира в същински работещ екип, да даде и нов подтик на задачата ни за разпространение и развиване на волейбола от равнище всеобщ спорт и подрастващи до равнище национални тимове. Във всяко направление има какво съответно да реализираме в къси периоди, с цел да поставим основите на по-дългия небосвод. В дълготраен проект би трябвало да концентрираме старания и върху нови партньорства на Българската федерация по волейбол, които да подкрепят и към този момент упоменатия дълъг небосвод пред чисто спортната ни тактика за развиване.

Следейки работата на БФ Волейбол, какво Ви харесва и какво мислите, че би трябвало да се усъвършенства?

За да се движим напред, би трябвало да се опитваме да вършим най-хубавото, само че постоянно да сме с взор, вторачен в детайлите, които може да се подобрят. Защото постоянно може по-добре. Някои от дейностите, които към този момент са стартирани, може да се разширят. Част от тях влизат и в предходния въпрос за неща, които би трябвало да бъдат стартирани незабавно с съответни дейности, само че и продължени и доразвити като част от генерална тактика. Сред многото значими точки, по които би трябвало да се поставят старания бих изтъкнал правенето на взаимна тактика за разширението и модернизирането на материалната база на волейболните клубове. И работа за подсигуряване на нужното за реализирането й. Започвайки да работим по един от последните доста хубави и потребни за бъдещето планове - " С волейбол на учебно заведение ", и пътувайки из страната, с цел да възпламеняваме колкото може повече деца по волейбола, показвайки на тях, на родителите и на учителите им, че паралелно с практикуването на този прелестен спорт може да се развиват и сполучливи младежи, ежедневно се сблъскваме очи в очи и с потребността от по-добра материална база. По тази тематика би трябвало доста по-сериозна работа, обща работа - с локалната власт, с министерството на образованието и всички други институции, които имат отношение. Ето това може да прибавим в графата " належащо усъвършенстване в дълготраен проект ".

Кои аспекти на българския волейбол най-спешно би трябвало да се трансформират в позитивна посока?

Във всяка една сфера би трябвало да осъзнаем едно - най-важни са хората. Отношенията с хората, вложението в хората. Хората са тези, които трансформират всички аспекти. И от хората, с които сме се обкръжили, както и от равнището на техните професионализъм, подготовка, морал и други самостоятелни качества зависи дали и като група ще вървим в позитивна посока.

Със сигурност би било от огромна изгода да се откри механизъм за увеличение възнагражденията на хората, които действително вършат волейбола. Възнагражденията на треньорите, с цел да може треньорската специалност да е по-атрактивна. Усилена работа за възстановяване на квалификацията на фрагментите - на треньори, на съдии, на всички. Ако изходим от мисълта, че треньорите в действителност са учителите в спорта, а учението е до живот, започвайки от детска възраст, то сигурно би трябвало да заложим на усилена работа с треньорите - семинари с съответни на времето и развиването на волейбола лектори, характерни образования на работещи в детско-юношеско направление, основаване на районни треньори в мъжко и женско направление, включване на повишаващи своята подготовка треньори в националните тимове...

Говорейки, че е нужно допустимо най-бързо да осъзнаем, че хората са ни най-важни, няма по какъв начин да не приключим тематиката с най-важните от най-важните - състезателите. Защото състезателите са народен капитал.

Затова за мен преди всичко би трябвало да се промени генералното отношение към всички хора, които съставляват българския волейбол. Самите тези хора да трансформират своето отношение и да бъдат водени от устрема дружно да сътворяваме по-голям народен капитал.

Доколко модерният взор и потреблението на технологиите за развиване са значими за вас в комбиниране с нужния управнически опит?

Управленски опит се построява и това е едно от нужните качества, с цел да можеш да реализираш концепциите си и в ролята на началник в спорта. Във времето, в което живеем - на бурни темпове на развиване на всички технологии, сигурно ръководството на процесите и работата за бъдещето не биха били оптимално ефикасни, без прибавянето на софтуерните към управническите благоприятни условия. В работата си би трябвало да се стремим да подсигуряваме на българския волейбол опция да не изостава и на равнище технологии от международните трендове. Виждаме, че те от ден на ден оказват въздействие и върху високите достижения в спорта. Да, все пак би трябвало да осъзнаваме, че хората са ни най-важни, само че тяхното и общото развиване минават през технологиите.

И до момента в който още веднъж мислим по какъв начин за подготвителния развой, за анализирането и другите спортни аспекти на волейбола можем да подсигурим нови технологии, в действителност е наложително да се замислим за някои по-дребни, само че също значими софтуерни благоприятни условия, които да навлязат в детско-юношеския волейбол. Например - всички мачове при подрастващите да бъдат с електронен протокол, който дава опция резултатът от мача да се следи онлайн, както и дуелите да бъдат предавани онлайн на уеб страницата на федерацията.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР